6. 8. 2015

Rajčatová polévka

Sezóna rajčat je v plném proudu, doufám tedy, že se vám budou recepty s rajčaty hodit. Chci zkusit nové recepty z čerstvých rajčat, ale také tepelně upravená, napadl mě i domácí kečup. Co se týká této polévky, chtěla jsem jí už dlouho vyzkoušet a je výborná, čím zralejší rajčata, tím lépe, protože o to méně bude nakyslá, pokud máte - tak jako já, rádi pečená rajčata, určitě vás nadchne a s čerstvou bazalkou je to opravdová lahůdka. 



 Budete potřebovat:

Pro 4 osoby, příprava plus vaření: 45-50 minut

1kg keříkových rajčat, cherry rajčat (ideálně domácích)
1 menší palice česneku
1 svazek čerstvé bazalky
4-5 snítek čerstvého tymiánu
sůl, pepř, olivový olej
750-850ml zeleninového nebo kuřecího vývaru


Postup: Troubu předehřejte na 220 st. Rajčata omyjte a rozkrojte na dvě části, dejte je do zapékací misky, zakapejte olejem, osolte, opepřete, přidejte rozkrojenou palici česneku i se slupkou a snítky tymiánu, dejte péct na cca 25 minut. Po vyjmutí z trouby odstraňte tymián a slupky česneku - vnitřek česneku ponechejte a vše smíchejte s vývarem, promíchejte a nechejte 15 minut provařit. Polévku ochutnejte, pokud je to třeba přidejte sůl nebo pepř a přidejte hrst bazalkových lístků. Vše rozmixujte ponorným mixérem, promíchejte a opět cca 15 minut provařte. Polévku nakonec propasírujte přes cedník, opět ochutnejte a v případě potřeby dochuťte. Servírujte s čerstvě namletým pepřem a lístky čerstvé bazalky, k polévce by se hodil také nakrouhaný parmezán.

Recept: Moje rodinná kuchařka z produkce Jamie Oliver´s FOODtube, Kerryann Dunlop

 

2 komentáře:

  1. Dělám doma podobnou, akorát do ní přidáváme ještě další zeleninu. Vypadá krásně. :) Právě u mě na FOODblogu probíhá Summer GiveAway o dva velké oleje společnosti Bohemia Olej. Budu ráda, když se zúčastníš! Corculum♥ Oleje se do kuchyně vždycky hodí. :) Měj se krásně! Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za pozvání Štěpánko, hezký den, ty taky!

      Vymazat