26. 8. 2015

Domácí pikantní kečup

Při jeho přípravě jsem během krájení cibule proplakala slzavé údolí, ale když je bohatá úroda rajčat (ale i pokud ne) je potřeba vyzkoušet domácí kečup, pusťte se do toho také, je výborný a hodí se také jako milý dárek. Pokud máte váš osvědčený recept na domácí kečup podělte se o něj .) Krásný večer! 



Budete potřebovat: 

Na 250ml kečupu - 1 sklenička

750g rajčat
250g cibule
2-3cm čerstvého zázvoru
2 lžíce olivového oleje
50g cukru krupice
1-2 lžíce bílého vinného octa
1 lžička soli
1 lžička mleté papriky
1 lžička kajenského pepře (nebo místo něj podle chuti mleté chilli)
půl lžičky mletého koriandru
půl lžičky sušeného oregána
3 hřebíčky (nebo čtvrt lžičky mletého)
2 bobkové listy

Postup: Na větší kousky nakrájíme rajčata, cibuli oloupeme a také nakrájíme na větší kousky, zázvor oloupeme, nakrájíme. Do hrnce dáme olivový olej a přidáme rajčata, cibuli, zázvor, bobkové listy a hřebíček. Dusíme za občasného míchání 30 minut. Vyjmeme bobkové listy a hřebíčky a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme veškeré koření, cukr, sůl, vinný ocet a opět 30 minut dusíme. Propasírujeme přes sýto, ochutnáme a podle potřeby dochutíme. Ještě horký kečup nalijeme do skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. V lednici vydrží 1-2 měsíce, po otevření co nejdříve spotřebujeme (např. při grilování to nebude problém). Pokud kečup darujete jako dárek můžete recept i postup napsat na obal nebo zvlášť na papír a přidat do balení. 



2 komentáře: