Na domácí rajčatovou omáčku se hodí nejlépe rajčata San Marzano, ale použít můžete jakákoliv zralejší rajčata. Jejich chuť je tak skvělá, že není třeba k omáčce nic dalšího přidávat, pokud však chcete výraznější chuť můžete přidat nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu a jen dusit o něco déle, další postup zůstane stejný. Omáčku skladujte v lednici, kde vydrží 5 dní, lze ji také zamrazit (maximálně na tři měsíce), ale to nemám vyzkoušené.
Budete potřebovat:
Pro 2- 3 osoby, příprava včetně vaření: 30-40 minut
Na domácí rajčatovou omáčku:
500g zralých rajčat
10g másla
půl lžíce olivového oleje
sůl, pepř
pár lístků čerstvé bazalky nebo oregána
300g těstovin bucatini
4 lžíce permezánu
hrst čerstvé bazalky
Postup: V hrnci zahřejte máslo s olivovým olejem, mezitím si nakrájejte rajčata, přidejte je do hrnce a nechejte 5 minut prohřát, občas promíchejte, zmírněte oheň a za občasného míchání nechejte částečně přiklopené ještě 15 minut bublat. Rajčata nyní odstavte z plotny a nechejte trochu zchladnout, přidejte sůl a pepř podle chuti, rozmixujte tyčovým mixérem a nakonec propasírujte přes cedník. Přidejte natrhané bazalkové lístky, promíchejte a ochutnejte, je-li omáčka příliš kyselá přidejte trochu cukru - podle chuti.
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě, nechejte je dobře okapat, v míse je důkladně promíchejte s omáčkou (je-li studená, trochu ji ohřejte) - na jednu porci cca 5-6 lžic nebo podle chuti více/méně, na talíře nandejte jednotlivé porce, přidejte čerstvou bazalku a nastrouhaný parmezán.
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě, nechejte je dobře okapat, v míse je důkladně promíchejte s omáčkou (je-li studená, trochu ji ohřejte) - na jednu porci cca 5-6 lžic nebo podle chuti více/méně, na talíře nandejte jednotlivé porce, přidejte čerstvou bazalku a nastrouhaný parmezán.
Recept na omáčku: Provence: Škola provensálské kuchyně, Gui Gedda a Marie-Pierre Moineová
vypadají tedy opravdu chutně!
OdpovědětVymazathttp://of-goldbook.blogspot.cz
:) určitě si je zkus připravit, doufám, že budou chutnat.
Vymazat