20. 8. 2015

Čočkový salát s pečenými rajčaty a paprikou

Věděli jste, že červenou barvu rajčatům dodává lykopen, který je velmi prospěšným antioxidantem a jeho využitelnost v těle se zvyšuje tepelnou úpravou, zejména s přidáním olivového oleje? Proto vás tolik zásobuji recepty na tepelně upravená rajčata, ale vlastně nejen proto, je to také proto, že jsou tak moc dobrá. Je nějaký recept z rajčat, který by vás opravdu hodně zajímal? Napište mi do komentářů a já ho pro vás najdu a připravím. Chystám se určitě ještě na domácí rajčatovou omáčku a domácí kečup   


 Budete potřebovat: 

Pro 2 osoby, příprava: 15 minut, pečení/vaření: 30 minut

1 hrnek čočky (použila jsem typ beluga)
1 červená kapie
200g keříkových rajčat (i mix s cherry rajčaty)
50-100g - podle chuti - salátového sýru (použila jsem Apetina) 
svazek jarní cibulky
sůl, pepř, olivový olej
pár snítek tymiánu
čerstvá petrželka nebo mini bazalka k podávání

Postup: Předehřejte si troubu na 220 st. Zeleninu omyjte, papriku zbavte semínek, nakrájejte na malé kousky a v zapékací míse zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete, přidejte tymián a dejte péct - zakryté alobalem, na 30 minut do trouby. Čočku propláchněte a přidejte 3 hrnky vody, vařte 30 minut. Na pánvičce si na olivovém oleji osmahněte dozlatova nakrájenou jarní cibulku. Nyní smíchejte vše dohromady, čočku, upečenou papriku s rajčaty a jarní cibulku. Podle chuti osolte, opepřete - spíše méně. Před servírováním posypejte rozdrobeným salátovým sýrem a nakrájenou petrželkou nebo natrhanou mini bazalkou. Salát je možné jíst samotný nebo jako přílohu. 




Žádné komentáře:

Okomentovat