23. 8. 2015

Bucatini s domácí rajčatovou omáčkou

Na domácí rajčatovou omáčku se hodí nejlépe rajčata San Marzano, ale použít můžete jakákoliv zralejší rajčata. Jejich chuť je tak skvělá, že není třeba k omáčce nic dalšího přidávat, pokud však chcete výraznější chuť můžete přidat nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu a jen dusit o něco déle, další postup zůstane stejný. Omáčku skladujte v lednici, kde vydrží 5 dní, lze ji také zamrazit (maximálně na tři měsíce), ale to nemám vyzkoušené. 


Budete potřebovat:

Pro 2- 3 osoby, příprava včetně vaření: 30-40 minut

Na domácí rajčatovou omáčku: 

500g zralých rajčat
10g másla
půl lžíce olivového oleje
sůl, pepř
pár lístků čerstvé bazalky nebo oregána

300g těstovin bucatini
4 lžíce permezánu
hrst čerstvé bazalky

Postup: V hrnci zahřejte máslo s olivovým olejem, mezitím si nakrájejte rajčata, přidejte je do hrnce a nechejte 5 minut prohřát, občas promíchejte, zmírněte oheň a za občasného míchání nechejte částečně přiklopené ještě 15 minut bublat. Rajčata nyní odstavte z plotny a nechejte trochu zchladnout, přidejte sůl a pepř podle chuti, rozmixujte tyčovým mixérem a nakonec propasírujte přes cedník. Přidejte natrhané bazalkové lístky, promíchejte a ochutnejte, je-li omáčka příliš kyselá přidejte trochu cukru - podle chuti.

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě, nechejte je dobře okapat, v míse je důkladně promíchejte s omáčkou (je-li studená, trochu ji ohřejte) - na jednu porci cca 5-6 lžic nebo podle chuti více/méně, na talíře nandejte jednotlivé porce, přidejte čerstvou bazalku a nastrouhaný parmezán. 

Recept na omáčku: Provence: Škola provensálské kuchyně, Gui Gedda a Marie-Pierre Moineová




2 komentáře:

  1. vypadají tedy opravdu chutně!
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) určitě si je zkus připravit, doufám, že budou chutnat.

      Vymazat