13. 3. 2014

Nutellové makrónky

Vzpomínám si, že svojí první makrónku jsem ochutnala v Paříži, v cukrárně LADURÉE, což je snad nejlepší cukrárna v celé Francii. Měla jsem tehdy smíšené pocity. Makrónka byla samozřejmě výborná, ale strašně sladká, úplně šíleně. Časem si na to člověk ovšem dost zvykne a mohl by je jíst pořád! Teď, po deseti letech, jsem dospěla k tomu, že si troufnu je připravit doma. Na první pokus jsem zvolila recept Larousse cuisine, říkám si, Francouzi budou vědět nejlépe, jak na ně. Ale asi to nebyl pro mě ideální recept. Chuťově výborné, ale vzhled se nepovedl.

Druhý pokus jsem tedy zvolila prověřený od Lucie - recept na skořápky je tady na blogu Chez Lucie. Stála jsem u trouby a radovala se jak malé dítě. Jako náplň jsem si zvolila Nutellu, co na ně říkáte?

Moje tipy, aby se makrónky povedly:

1. Použijte pokud možno čerstvé bílky, na jejich teplotě zase tolik nezáleží, zkrátka jde o to, aby sníh byl opravdu pevný - takže je to také na vaší zkušenosti s jejich šleháním, mně se vždy vyšlehají nejlépe čerstvé bílky.
2. Mandle rozmixujte na co nejjemnější.
3. Použijte šablonu na předkreslení, jinak budete mít každou jinak velikou.
4. Pečte v troubě na horní/dolní pečení a hlavně BEZ horkovzduchu!
5. Počítejte s tím, že se asi hned nepovedou a i když se nepovedou, nevzdávejte to!

Šablona na předkreslení makrónek ZDE







8 komentářů:

  1. Makronky jsem ještě neměla, ale vždycky na ně koukám, že jsou takové hezké...A tyhle jsou obzvlášť hezké. Možná se pochlapím, konečně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je zkus, je to tak trochu alchymie a je potřeba trpělivost, ale vyplatí se.

      Vymazat
  2. Měla jsem je jednou a pocit podobný jako ty... Pro mě nic extra, ale souhlasím, že vypadají krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase ale musím říct, že tyto, ač se to možná nezdá nejsou tolik sladké, tak akorát :)

      Vymazat
  3. Jsou krásné, moc se povedly! Tak snad se taky odhodlám a vyzkouším...ale bojím se, že že mi roztečou a budou strašně ošklivé :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se taky docela dost bála, je to opravdu trochu věda, ale v tom je také ta výzva a dokud se to nepovede, tak to člověku nedá a když se to povede - to je potom slávy :) budu moc moc držet palce ať se povedou!

      Vymazat