29. 9. 2015

Dýňové muffiny

Tyto muffiny jsou moc dobré a vláčné, příprava celkem rychlá, do těsta jsem přidala chia semínka, která jsou zdravá a dodají potřebnou energii, propašujete je takto také dětem do bříšek, nebojte se, nemají žádnou chuť, v muffinech jen velmi lehce křupou. Zkusíte si je také doma připravit? Máte rádi dýni ve sladkém provedení?


 Budete potřebovat: 

Příprava: 15 minut plus 30 minut vaření, pečení: 30 minut

250g dýně (ideálně máslové)
200g polohrubé mouky (můžete použít i celozrnnou)
150g másla (rozpuštěného a zchladlého)
1 vejce
6-8 lžic javorového sirupu
50g ovesných vloček
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
špetka soli
1 lžíce mleté skořice
1 vanilkový cukr (ideálně s kousky vanilky)
1 lžíce mletého zázvoru
1 lžíce chia semínek (lze vynechat)

Na ozdobu: 

40g hořké čokolády nebo čokolády na vaření (rozpuštěné)
drcené kakaové boby

Postup: Dýni oloupejte, vydlabejte semínka a vláknitou dužinu, nakrájejte na menší kousky a vařte ve vodě cca 30 minut do měkka. Následně dýni rozmačkejte vidličkou. Troubu předehřejte na 180st. V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, špetku soli, vanilkový cukr, kypřicí prášek, zázvor, skořici a chia semínka. Následně promíchejte s rozmačkanou a zchladlou dýní, vejcem a javorovým sirupem. Připravte si formu na 12 ks muffinů a vyložte košíčky na muffiny. Pokud máte doma naběračku na kopečky zmrzliny bude se vám velmi hodit a použijte ji, naberte těsto a do každého košíčku dejte jeden větší kopeček těsta. Dejte je péct na 30 minut. Po vyjmutí z trouby je nechejte zchladnout, mezitím si nad vodní lázní rozpusťte čokoládu, kterou muffiny ozdobíte. Pokud chcete můžete čokoládovou polevu ještě posypat drcenými kakaovými boby. Dobrou chuť. 



4 komentáře:

  1. Hmm, tak už vím, co s tou zbylou dýní, co mám v lednici :-P
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jsou opravdu super, tak jsem moc ráda, že se recept hodí.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Doporučuji, teď na podzim je to skoro povinnost .)

      Vymazat