Jakmile přijde jaro mám hned chuť někam
vyrazit, na různé výlety nebo i delší oddych, máte to tak také? Třeba Itálie, po té se mi moc stýská, nejvíce jsem byla nadšená z návštěvy Říma, který ve
mně zanechal spoustu úžasných vzpomínek. Chtěla bych ještě také objevit Miláno, Benátky, Veronu a více jih, pobřeží
Kalábrie, Sardinii, Sicilii, je toho plno to vám povím. Kterou část Itálie máte nejraději vy?
Když už člověk cestuje, vždy je fajn se před cestou pořádně připravit, souhlasíte? Já mám nyní velikou radost, že jsem navázala
spolupráci s cestovní kanceláří Radynacestu.cz kde každý zapálený cestovatel nalezne plno skvělých tipů (nejen) na cesty, určitě k nim na stránky jukněte! S
radostí vám také budeme společně přinášet prověřené recepty z různých částí světa, které z cest přivezou samotní
průvodci od domorodců a začneme právě v Itálii, jejíž kuchyni miluju!!
Těstoviny Pasta alla Norma mě opravdu svou jednoduchou, ale zároveň vyváženou
chutí naprosto nadchly a dokonce je jedla i moje 5ti letá (téměř vše
odmítající jíst) dcera. Cestování prochází žaludkem,
pojďme tedy společně vyzkoušet tento sicilský recept!
A proč se jim říká „alla Norma“? Je tím vzdáván hold
nejhezčí opeře hudebního skladatele a rodáka z Catanie Vincenza Belliniho
s názvem La Norma. Když je pro místní něco skutečně pěkné, ohromující a úžasné, řeknou, že je to
„una Norma“. A prohlásil to i autor komedií Nino Martoglio nad talířem
s těstovinami připravenými s rajčaty, lilkem a ricottou, které mu neobyčejně
zachutnaly.
Budeme potřebovat:
pro 2-4 osoby, příprava: 30 minut, odležení lilků 1-2 hodiny
400 g těstovin (použila jsem linguine n.10)
180 g tvrdého sýru ricotta nebo parmezánu
2 střední lilky (cca 500g)
500 g loupaná rajčata
2 stroužky česneku
čerstvá bazalka
olivový olej
arašídový/slunečnicový olej
sůl, pepř
Postup:
Omyté lilky nakrájíme na
půlcentimetrové plátky, které důkladně osolíme. Vložíme do misky, přikryjeme talířem a zatížíme
dalším závažím. Necháme cca 1 – 2 hodiny odpočinout. Tím se odstraní jejich
případná hořkost.
Dno vysoké pánve pokapeme olivovým olejem, ve kterém necháme ovonět stroužky česneku. Poté vložíme rajčata rozmačkaná vidličkou. Osolíme, opepříme a necháme vařit 15 – 20 minut. Nakonec
vložíme pár listů bazalky a odstavíme z plotny.
Z lilků důkladně opláchneme sůl, osušíme
je čistou utěrkou a po menších částech dozlatova osmažíme v arašídovém či slunečnicovém oleji. Kuchyňskou
utěrkou z nich odsajeme přebytečný olej, nakrájíme je na menší kousky a
smícháme s rajčatovou omáčkou.
Do celé směsi nakonec vmícháme uvařené těstoviny. Před podáváním porci dozdobíme omáčkou a několika lilky, které jsme si dali stranou,
posypeme nastrouhanou ricottou nebo parmezánem a navrch položíme pár lístků bazalky.
Buon appetito,
dobrou chuť!
Vytisknout recept
Žádné komentáře:
Okomentovat