9. 3. 2016

Mrkvové cupcakes

Dnes jsme doma pekly mrkvové cupcakes, na zkoušku, protože je budeme péct znovu na Velikonoce. Z receptu mám radost, jsou svěží, lehké, nejsou suché a ve zdravějším provedení, pokud ještě nevíte co sladkého upéct - třeba i jen tak, tak je klidně vyzkoušejte a dejte mi vědět, co na ně říkáte. 

Hezký večer, 

Tereza 



Budeme potřebovat:

Na 12 ks, příprava: 15-20 minut, pečení: 20 minut

180g špaldové mouky (nebo hladké mouky)
půl lžičky kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
půl lžičky jedlé sody
špetka soli
1 lžička mleté skořice
1-2 lžičky chia semínek (lze vynechat)
80g přírodního curku (např. třtinový)
200ml jablečné šťávy - ideální vlastní nebo moštu, ale může být i juice
200g mrkve (nastrouhané)
pár kapek vanilkového aroma
čtvrt hrnku přepuštěného másla ghí nebo kokosového oleje nebo slunečnicového oleje

Na krém: 

2 x 140g  kelímky hustého řeckého jogurtu (může být i odtučněný)
dle chuti rýžový nebo javorový sirup
mleté mandle (lze vynechat)
cukrářské zdobení (lze vynechat)
čerstvá máta (lze vynechat)

Postup: 

Předehřejeme trobu na 180 st. 

V jedné míse smícháme veškeré suché ingredience, v jiné mokré - tedy v jedné míse mouku, kypř. prášek, sodu, sůl, skořici, chia semínka a cukr. 

V jiné míse nastrouhanou mrkev, vanilkové aroma, jablečnou šťávu a ghí (o pokojové teplotě). 

Nyní spojíme suché a morké ingredience a vše důkladně promícháme. 

Formu na 12ks muffinů vyložíme 12 košíčky a každý naplníme cca do poloviny. 

Dáme péct na 20 minut do trouby.

Mezitím si smícháme jogurty s rýžovým sirupem, důkladně promícháme a necháme v lednici. 

Muffiny po vyjmutí z trouby necháme zcela vychladnout.

Před podáváním ozdobíme cukrářským pytlíkem nebo i jen lžičkou jogurtovým krémem a posypeme zdobením i mletými mandlemi, případně také mátou.

Dobou chuť! 


Vytisknout recept

5 komentářů: