28. 10. 2015

Podzimní jablečný dort

Velmi vláčný dort s typicky podzimní kombinací jablka-skořice, bude se hodit na slavnost, ale upéct ho určitě  můžete i jen tak :) do sychravého počasí k čaji či kávě...


Budete potřebovat: 

Na dort o průměru 15cm, pro 8-10 osob

 příprava vč. finálního zdobení 60 minut + vychladnutí korpusu

 pečení: 45 minut 

Na domácí kompot:

300g jablek ( cca 3 středně veliká jablka) oloupaná, vypeckovaná, nakrájená na kousky
80ml vody
40g přírodního cukru
pár kapek vanilkového aroma

Na korpus: 

150g másla
3 vejce
120g cukru moučka
120g přírodního cukru nebo cukru muscovado
1 lžička vanilkového aroma
160g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku s vinným kamenem
1 a půl lžičky jedlé sody
1 lžíce mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
150g jablečného kompotu - viz výše
250g nastrouhaných (oloupaných) jablek (cca 2 středně veliká jablka)

Na krém: 

200g másla
50g cukru moučka
80ml smetany ke šlehání (40 procent)

Na ozdobu: 

40-50g 70 % rozpuštěné tmavé čokolády
oblíbená sušenka - rozdrcená

2 formy na dort o průměru 15 cm


Postup: Uvařte si kompot, připravená jablka dejte do rendlíku a přidejte cukr, vodu i aroma, zahřejte a nechejte cca 15 minut mírně probublávat. Dejte stranou, až zchladnou slijte přebytečnou tekutinu. 

Nechejte rozpustit máslo, počkejte až zchladne, mezitím prošlehejte vejce s cukry a aroma do nadýchané světle žluté konzistence. 

Troubu předehřejte na 180 st. Dvě formy na dorty (ideálně neotevírací) o průměru 15 cm vymažte máslem a vysypejte moukou (polohrubou).

V jiné míse smíchejte mouku, sodu, kypř. prášek, skořici a zázvor, smíchejte s vaječnou směsí - důkladně promíchejte a přidejte rozpuštěné máslo, POLOVINU zchladlého jablečného kompotu a všechna nastrouhaná jablka. 

Těsto dejte do dortových forem půl napůl a dejte na 45 minut péct do trouby. 

Mezitím si můžete připravit krém, ve velké pánvi nechejte rozpustit máslo - pozor - na mírném ohni a počkejte až začne tmavnout a objevují se bublinky, promíchávejte a počkejte ještě dokud máslo nevoní tak trochu karamelově, trvá to cca 10-15 minut. Máslo poté přelijte do misky a nechejte zcela vychladnout, misku potom přendejte do lednice a po cca 5ti minutách se na něj podívejte, možná ho budete muset ještě na chvilku vrátit, vyndejte ho ven v okamžiku, kdy začíná tuhnout a prošlehejte ho, aby bylo světle žluté, promíchejte s cukrem a smetanou a krém vraťte do lednice. 

Upečené korpusy nechejte zcela vychladnout. Z lednice si vyndejte krém. Oba dva v půlce rozřízněte a na talíř/stojánek, na kterém chcete dort servírovat položte první kolečko korpusu, naneste trochu jablečného kompotu, dejte další a takto až k poslednímu kolečku, na které kompot nedávejte. Jakmile je krém už docela povolenější, můžete ho začít nanášet na dort - způsob nanášení je na vás, ale krém by měl být všude kolem dokola :) 

Chcete-li můžete už takto dort podávat a ozdobit ho jen pár lístky máty, můžete ale také ještě přidat čokoládovou polevu. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu a dort s ní dle fantazie ozdobte, můžete ho také poté zasypat rozdrobenou sušenkou. 




2 komentáře: