5. 10. 2015

Bezlepkový čokoládový dort

Tento dort si jistě také zamilujete, není přeslazený, je krásně vláčný a navíc je bezlepkový, s fíky chutná naprosto výborně, ale doplnit ho můžete o jakékoliv měkké oblíbené ovoce. 


Budete potřebovat: 

Příprava: 20 minut, pečení: 45-50 minut

1 a půl hrnku pokrájené tmavé čokolády (ideálně 70% cacaa)
1 hrnek cukru moučka
6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
špetka soli
90g másla (včetně 5g na vymazání formy)

čerstvé ovoce dle chuti na ozdobu
1 lžička cukru moučka na ozdobu 

otevírací formu na dort o průměru 26cm

Postup: Troubu předehřejte na 180 st horní/dolní pečení. Nad vodní lázní nechejte rozpustit čokoládu a máslo, jakmile je konzistence spojená a hladká dejte stranou zchladnout. Oddělte žloutky od bílků a jakmile je čokoládová směs zchladlá promíchejte ji se žloutky, dejte stranou. V míse vyšlehejte tuhý sníh z bílků a špetky soli, přidejte cukr a opět prošlehejte, směs musí být opravdu pevná. Nyní velmi opatrně do čokoládové směsi přidávejte postupně vyšlehané bílky. Jakmile je směs spojená a hladká máte hotovo. Otevírací formu na dort vymažte máslem a přelijte do ní těsto, dejte péct do trouby na 180 st. Po cca 40 minutách zkoušejte stav (špejlí) a dort hlídejte, aby se vám nepřipálil. Dort je po vyjmutí z trouby hodně nafouknutý, ale postupně splaskne, což je v pořádku. Nechejte ho zcela vychladnout ve formě a poté opatrně vyjměte. Podávejte ozdobený čerstvým ovocem a posypaný cukrem moučka, na talíři k němu můžete přidat také trochu čerstvě ušlehané smetany. 

Vytisknout recept

Špatně načtený obrázek

2 komentáře:

  1. Vypadá krásně a určitě chutnal i skvěle ,-)
    http://img.blesk.cz/img/1/gallery/2447688-img-klara-vytiskova-extravagance-na-uzde-ji-slusi.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ano je moc dobrý, doufám, že recept také vyzkoušíš, krásný den!

      Vymazat