25. 7. 2015

Šalvějové máslo

Bylinková másla jsou zkrátka úžasná, výborně dochutí jakékoliv jídlo a v lednici jej máte připravené k použití, samotná příprava je navíc tak rychlá! Toto s šalvějí se hodí k masům, těstovinám, ale je výborné také například ke grilované zelenině. Šalvěj je středně aromatická bylinka, pokud se vám stane, že vám vykvete, lze květy také v malém množství jíst, třeba v salátu, jinak se ale většinou používají listy, které mají při vaření mnoho využití a v podobě čaje mají blahodárný účinek na trávení a antiseptické účinky, avšak pozor, šalvěj by se neměla užívat ve velikých dávkách a dlouhodobě. 


 Budete potřebovat:

Na 150g másla, příprava: 15 minut plus min 1 hodina chlazení

100g změklého másla
1 lžíce olivového oleje
5 lžiček nakrájených lístků čerstvé šalvěje
1 prolisovaný stroužek česneku
čerstvě mletý pepř, mořská sůl na dochucení

Postup: Na olivovém oleji a 2 lžičkách másla chvíli opékejte nakrájené šalvějové lístky, přidejte česnek a za stálého míchání opékejte 2 minuty. Následně směs rozprostřete na pečicí papír a nechejte okapat. Směs nyní rozmixujte spolu se zbylým máslem v mixéru, vmíchejte více pepře a méně soli, podle chuti. Máslo zabalené v alobalu nechejte minimálně hodinu v lednici. Z másla můžete následně před použitím vykrájet různé tvary pomocí vykrajovátek. Hotové máslo vydrží v lednici až 2 týdny, v mrazáku dokonce 2 měsíce. 

Recept: Provence: Škola provensálské kuchyně, Gui Gedda a Marie-Pierre Moineová




Žádné komentáře:

Okomentovat