Domácí pizza s čerstvou bazalkou a oregánem je jednoduše božská, chutná velmi šťavnatě a zároveň je krásně křupavá. Pokud máte čas připravte si určitě i domácí sugo. Bylinky při kontaktu s teplem hnědnou, proto je dávám na pizzu těsně před podáváním. Nejraději mám pizzu margheritu, tak jsem zvolila ji, určitě ale ještě vyzkouším plno jiných variací, jakou pizzu máte nejraději vy?
Budete potřebovat:
Na 2 pizzy o průměru 25 cm, příprava: 30 minut plus kynutí (12-24 hodin) pozor před přípravou ještě na 2 hodiny na odpočinutí
Na pizza těsto:
400g vysokolepkové mouky na pizzu
půl lžičky sušeného droždí
2 lžičky mořské soli
250 ml vody
Postup: Droždí, sůl a mouku smíchejte důkladně dohromady a postupně přidávejte vlažnou vodu. Rukama vypracujte těsto, zakryjte utěrkou a nechejte 12-24 hodin (podle okolní teploty) kynout, jak je teplo, stačilo mi 12 hodin.
Na sugo:
400g konzerva krájených rajčat s bazalkou nebo i samotné (zde nešetřete a zvolte kvalitnější)
3 stroužky česneku
hrst čerstvých bazalkových lístků (natrhaných)
sůl, pepř
bazlamikový ocet - podle chuti
1-2 lžičky curku
Postup: Rajčata z konzervy dejte do pánve a zahřívejte, přidejte prolisovaný česnek, podle chuti sůl, pepř, balzamikový ocet a cukr. Promíchejte a zahřívejte ještě chvilku. Nechejte zchladnout a přidejte bazalkové lístky.
Na pizzu margheritu:
Těsto na pizzu - viz recept výše
sugo - viz recept výše
150g nastrouhaného ementálu nebo mozzarelly
menší hrst čerstvého oregana (listy)
menší hrst čerstvé bazalky (listy)
Postup: Vykynuté těsto na pizzu rozdělte na dva stejné díly a vypracujte rukama 2 kola o průměru cca 25 cm. Na plech dejte trochu olivového oleje a těsto na něj položte a poté otočte, aby bylo z obou stran pomazané olejem. Zakryjte ho potravinovou fólií a nechejte 2 hodiny při pokojové teplotě. Mezitím si můžete připravit sugo, které můžete na pizzu dát i studené. Po 2 hodinách předehřejte troubu na 250 st horní dolní pečení. Z těsta sejměte fólii a naneste na něj sugo, posypejte sýrem a dejte do trouby. První pizza bude hotová cca za 20 minut, druhá možná o něco dříve, kontrolujte situaci .) Po vyjmutí z trouby pizzu rozkrájejte a posypejte lístky bazalky a oregana. Ihned podávejte.
Když je takhle domácí, tak mi stačí klidně jen potřená protlakem s kořenim <3
OdpovědětVymazatV.
Domácí je domácí .)
VymazatVypadá moc dobře, já pizzu miluji, takže určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazatSummer Reading
Skvělé, dobrou chuť!
VymazatA můžu se zeptat, když se z droždí, vody a ze špetky cukru dělá kvásek na pizzu, jak dlouho se ten kvásek dělá čistě teoreticky? To není ten na chleba, co trvá tak pět dní, že?
OdpovědětVymazatNa tuto pizzu není potřeba zadělávat klasicky kvásek jako třeba do koláčů apod. ani se nepoužívá kvásek jako na chleba, ale suroviny z receptu - viz výše pizza těsto :) se smíchají dohromady a těsto se potom nechá nakynout, sušené droždí kynutí zvládne, jen je potřeba po zadělání těsto nechat kynout dostatečně dlouho, což závisí na okolní teplotě a může to trvat 12-24 hodin.
Vymazat