5. 3. 2014

RR: Bramboračka

Zlatá pokladnice našich rodinných receptů je sešit po mojí prababičce. Jakožto selka, vařila určitě neustále a také já si některá její jídla pamatuji, byla výborná kuchařka. Na sešitu je jisté opotřebení dost znát a někdo (možná sama prababička) jej dal do desek s názvem POJISTKY. Tak mi to připadá trefné, že vlastně ty recepty jsou takové pojistky, které nás zachraňují. Bramboračka je pro mě srdcová záležitost, prostě jí miluju a není co řešit. Je úplně jednoduchá, na přípravu i chuťově a ještě stále je na ní vhodné počasí, tak jí zkuste a napište mi jak vám chutná.


Budete potřebovat:
Pro 4 osoby, příprava 20 minut, vaření 30-40 minut

1 litr vody
2-3 brambory
1 středně veliká mrkev
1 menší petržel
čtvrtka menšího celeru
1 menší cibule
malý kousek květáku nebo brokolice
hrst sušených lesních hub (spařených)
25g másla plus 25g hladké mouky na jíšku
2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička sušené majoránky
špetka strouhaného muškátového oříšku
sůl, pepř
malá hrst hladkolisté petrželky


Postup: Do vody dejte vařit na malé kousky nakrájené brambory, mrkev, celer, petržel, květák a celou cibuli. Mezitím si spařte houby vařící vodou a v této vodě je nechejte. Po 25-30 minutách vaření přidejte houby i s tekutinou, ochuťte solí, pepřem, kmínem, mušk. oříškem, majoránkou, vyjměte cibuli a 5 minut provařte, mezitím si připravte jíšku - máslo nechejte rozpustit a smíchejte s moukou, když je jíška zlatavá rozmíchejte jí důkladně do polévky. Na závěr vmíchejte nasekanou petrželku a polévku ochutnejte, je-li to potřeba, dochuťte solí, pepřem. 



4 komentáře: