Blíží se svátek zamilovaných a recept na dort se vždy hodí :) zkuste ho zkrátka upéct někomu, koho máte rádi, ať už je či není Valentýn. Jukněte i na tyto recepty na creme brulée a kávový crémet, skvělý je také tento dortík, všechny se jako s láskou upečený dárek také hodí a věřím, že si pochutnáte. Tereza
Budeme potřebovat:
na 1 dort pro cca 6 osob, příprava: 20-30 minut, pečení: 25 minut
Na korpus:
140g hladké mouky
40g holandského kakaa
čtvrt lžičky kypřicího prášku do pečiva
čtvrt lžičky jedlé sody
čtvrt lžičky soli
100g rozpuštěného másla
100g cukru muscovado nebo třtinového cukru
1 větší vejce
1 žloutek
70g tmavé čokolády 70% rozpuštěné
1 šáček vanilkového cukru
půl hrnku mléka
Na krém:
250g mascarpone (tj. 1 balení)
1 hrnek smetany ke šlehání
2-3 lžíce cukru (kokosový, třtinový, moučka - je to na vás)
Na ozdobu:
hrst tmavé čokolády nebo čokolády na vaření
asi tak lžíce másla
2 větší hrsti malin (čerstvých nebo mražených)
3 lžíce javorového sirupu nebo 1,5 lžíce cukru - dle chuti trochu více či méně
Postup:
Všechny suroviny by měly mít ideálně pokojovou teplotu.
Troubu předehřejme na 170 st., horní/dolní pečení.
2 formy o průměru cca 15cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou nebo hrubou moukou.
V míse smícháme prosátou mouku, kakao, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl.
V jiné míse smícháme rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový cukr, vejce a žloutek. Přidáme rozpuštěnou čokoládu.
Moučnou a vaječnou směs důkladně spojíme, promícháme a pomalu přidáme mléko, opět velmi důkladně promícháme - nejlépe se vám bude pracovat metlou.
Vzniklou směs rozdělíme do dvou forem a dáme péct na cca 25 minut, kontrolujeme.
Příprava krému:
V misce si smícháme mascarpone, smetanu a cukr. Dále si pomůžeme elektrickým šlehačem, směs by měla být tužší, aby se nám dobře nanášela na dort.
Připravíme si vychladlé korpusy - pokud je to potřeba trochu si je seřízneme a spodní díl přeneseme na dortový stojan - podnos. Část krému naneseme na spodní díl, přilepíme vrchní díl a na něj i okolo celého dortu naneseme silnější vrstvu krému, uhladíme.
V rendlíku si rozvaříme maliny, přidáme sirup a trochu vody, necháme zchladnout.
Nad vodní lázní nebo v mikrovlnné troubě si rozpustíme hrst čokolády, přidáme trochu másla, cca lžíci a důkladně promícháme. Čokoládu naneseme na dort - já jsem použila cukrářské zdobítko.
Na povrch dortu naneseme malinovou omáčku. Můžeme ozdobit snítkou máty.
Dort necháme dobře vychladit v lednici.
Vytisknout recept
moc děkuju za tip - připravím o víkendu :)
OdpovědětVymazatleather combo
Dej mi určitě vědět jak vám doma chutnal :) a přeji krásný víkend!
Vymazatbože mňam!
OdpovědětVymazat:D
VymazatVypadá božsky! Ale mě se vůbec nepovedl :( Krém je řídký a korpus těžký. Všechen krém vylezl ven, korpusy na sobě nedrží a utíkají do strany. Zítra budu muset nějaký dort koupit :( Daniela
OdpovědětVymazatAhoj, to mě moc mrzí! Pekla jsem ho už 5krát a nikdy se mi to nestalo, ale jednou se mi to stalo u jiného dortu a bylo to tím, že krém byl málo vyšlehaný. Je dobré, když je opravdu tužší - klidně šlehat na menší otáčky déle. Anebo ho ještě na chvíli dát před nanášením na dort do lednice, ale když je dobře vyšlehaná smetana s mascarpone není to ani nutné. A taky je důležité použít smetanu ke šlehání, ne jinou. Zkus to ještě zachránit zchlazením v lednici, nebo ani to nepomohlo? Jako opravu bych třeba zkusila hodně dort vychladit a potom ušlehat samostatně smetanu (odhadem 100-150ml) a přidat do ní trochu holandského kakaa (1 - 2 lžičky) a potom tímto krémem celý dort potřít v tenké vrstvě, aby se zamaskovala ta původní vrstva.
VymazatAhoj, zachránila jsem to! Nakonec vzhled nedopadl zas tak špatně a chuťově byl dort vynikající! Děkuji za receptík a posílám fotku do e-mailu. Daniela
Vymazat