7. 9. 2015

Podzimní závin

Také u nás na statku už je ve vzduchu cítit blížící se podzim, když jsem šla natrhat švestky a jablka, dostala jsem chuť na závin. Klasický závin s jablky nemám moc ráda, proto jsem si vytvořila svůj recept. Do závinu můžete samozřejmě použít třeba jen jablka, nebo naopak jen švestky a přidat klasické ořechy a rozinky, podle vašich chutí. Já mám ráda tuto kombinaci, těsto je moc příjemné, je krásně vláčné, hezky se s ním pracuje a skvěle chutná, navíc je závin téměř bez cukru, je jím jen posypaný, což lze také vynechat - ale vypadá  to lépe .)  není tedy přeslazený a skvěle se doplňuje s datlovým sirupem.


Budete potřebovat:

Na 1 větší závin, příprava: 30 minut, chlazení 30 minut, pečení 30 minut

Na těsto: 

125g hladké mouky
125g špaldové mouky
100g másla (změklého)
1 bílý řecký jogurt ( 150g)
špetka soli 

Na náplň:

2-3 střední jablka (oloupaná a nastrouhaná)
4-5 švestek
1 lžíce ořechovky (ideálně domácí) nebo jiný oblíbený sladký likér
4 lžíce rýžového sirupu
1 lžíce mléka na potření 

1 lžíce cukru moučka
půl lžičky mleté skořice
půl lžičky mletého zázvoru
hrst mandlových lupínků
datlový sirup na dozdobení


Postup: Prosátou mouku smíchejte se změklým máslem, špetkou soli a jogurtem, vypracujte hladké vláčné těsto a v misce po překryté dejte na 30 minut do lednice, nic se nestane, když ho tam necháte i déle. Mezitím si můžete připravit náplň. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Švestky vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. V míse smíchejte jablka, švestky, rýžový sirup a ořechovku, případnou tekutinu navíc slijte. Předehřejte troubu na 180st. Těsto propracujte trochu rukama a potom ho na pomoučněné pracovní ploše vyválejte na co nejtenčí plát. Těsto přeneste na máslem vymazaný plech, na kterém ho budete péct a po obou stranách ho opatrně rozřízněte na stejně veliké dílky (cca 10), uprostřed musí zůstat místo na jablečno-švestkovou náplň. Náplň nyní naneste na těsto a dílky střídavě překládejte zprava doleva a zleva doprava. Připravený závin trochu pomašlujte mlékem a dejte péct na 30 minut do trouby. Po vyjmutí z trouby nechejte zchladnout a následně posypejte mandlovými lupínky a cukrem smíchaným s mletou skořicí a mletým zázvorem. 



Žádné komentáře:

Okomentovat