Tomuto krému se také říká flan. Když jsem ho poprvé ochutnala ve Francii příliš mě nezaujal, ale postupně jsem si ho oblíbila a jednou za čas si ho ráda dám. Místo karamelu jsem při přípravě použila javorový sirup, byla jsem zvědavá na výslednou chuť a myslím si, že se ke krému dobře hodí a navíc výsledek není tolik sladký jako s klasickým karamelem.
Budete potřebovat:
Na 3 porce, příprava: 20 minut, pečení 30-45 minut
310 ml mléka
2 celá vejce
1 žloutek
60g cukru moučka
půlka vanilkového lusku
Na karamel: 45g cukru moučka
nebo lze nahradit javorovým sirupem - cca 40ml
Na 3 porce, příprava: 20 minut, pečení 30-45 minut
310 ml mléka
2 celá vejce
1 žloutek
60g cukru moučka
půlka vanilkového lusku
Na karamel: 45g cukru moučka
nebo lze nahradit javorovým sirupem - cca 40ml
Postup: Troubu předehřejeme na 180 st. V hrnci si dáme vařit mléko s vanilkovým luskem i vydlabanými semínky z něj. Mezitím si v míse smícháme cukr, vejce a žloutek, vše dobře prošleháme metlou. Vařící mléko dáme stranou a chvíli počkáme. Vroucí směsí zalijeme vaječnou směs a stále mícháme, musí vzniknout hladká napěněná konzistence. Do mističek každou o objemu cca 125 ml nalijeme trochu javorového sirupu. V případě, že chcete variantu s klasickým karamelem, nechejte cukr rozpustit za občasného míchání na pánvi až do karamelové konzistence, dejte stranou a přidejte lžíci vody, nechejte trochu zchladnout a nalijte na dno mističek. Na karamel/sirup nalijte naběračkou směs na krém a mističky přeneste do větší zapékací nádoby nebo hlubšího plechu a nalijte okolo vodu, tak aby byly do poloviny potopené ve vodě. Dejte péct na horní/dolní pečení na 30-45 minut do trouby, výsledný krém musí být pevný. Po vyjmutí z trouby vyndejte mističky z vodní lázně a po cca 15 minutách je vyklopte na talíř (pokud to nepůjde nožem odlepte opatrně okraje), můžete ještě přelít karamelem, nebo javorovým sirupem.
Recept: Skvělá chuť Francie
Recept: Skvělá chuť Francie
To vypadá fantasticky! :)
OdpovědětVymazatDěkuju :)
VymazatKrém karamel naprosto zbožňuji, ale ještě nikdy jsem ho nedělala, takže je nevyšší čas. Díky za tip a za recept! ;) bára.kára blog
OdpovědětVymazatNení zač, jsem ráda, že se hodí :)
VymazatJá ho měla v létě ve Španělsku a moc mi chutnal, ale sama jsem ho nezkoušela. Ségra ho dělala na Vánoce a byl dobrý, i když ne jako ten "první", tak zkusím tvůj recept, díky!
OdpovědětVymazatZkus a zkus variantu s karamelem (ne sirupem) to je ta pravá, kterou připravují na jihu :)
VymazatTo určitě zkusím, super tip:))
OdpovědětVymazatmy good days blog
Díky, to jsem ráda.
Vymazat