9. 2. 2015

Crème brûlée s jahodami

Tento dezert je klasika zejména ve Francii, ale postupně se stal myslím celkem oblíbeným i u nás. Podle tohoto receptu si připravíte stejný "připálený krém", jaký si můžete dát v klasickém francouzském bistru. Krém je krásně jemný a akorát sladký, spojení s karamelem mám na něm tolik ráda. Napadlo mě, že by bylo fajn chuť ještě trochu pozměnit, a tak jsem zkusila přidat jahody, což vypadá hezky, ale křupnutí karamelové krustičky si lépe vychutnáte ve variantě bez jahod...


Budete potřebovat:

Pro 4 osoby, příprava: 20-30 minut, pečení 1,5 hodiny, chlazení 1 hodina

250ml smetany ke šlehání (min.40 %)
100ml mléka
půlka vanilkového lusku
pár kapek vanilkového extraktu
2 žloutky
1 bílek
60g cukru moučka
cca 50g třtinového cukru
čerstvé jahody
4 formičky na cca 125ml
vyšší plech nebo zapékací mísa
kuchyňský plamenomet

Postup: Troubu si předehřejte na 120 st., ideálně bez horkovzduchu, horní/dolní pečení. V hrnci smíchejte smetanu, mléko, polovinu dávky cukru a z lusku vyškrábnutá semínka, plus lusk. Směs převařte. Než se začne vařit smíchejte v míse zbytek cukru, žloutky, bílek a vanilkový extrakt. Jakmile se vaří smetanová směs přelijte ji do mísy na vaječnou směs a prošlehejte důkladně metličkou. Nyní naplňte malé zapékací mističky směsí a mističky dejte na plech nebo do větší zapékací mísy. Na plech nebo do mísy nalijte vodu tak, aby sahala cca do poloviny mističek a dejte péct na 1,5 hodiny do trouby. Když mističky vyndaváte měl by krém být pevný. Mističky nechejte vychladnout při pokojové teplotě a poté dejte alespoň na hodinu chladit do lednice. Těsně před podáváním dejte do každé mističky na tenké plátky nakrájené jahody (můžete vynechat) a zasypejte lžičkou třtinového cukru, kuchyňským plamenometem cukr rozehřejte, když karamelizuje máte hotovo a můžete podávat. 



4 komentáře:

  1. Můj oblíbený dezert :) S jahodami jsem teda ještě nezkoušela, ba ani neviděla, ale máš pravdu, že to vypadá efektně. Zrovna včera jsem koukala v obchodě na jahody a vzpomínala na jistou pohádku o 12 měsíčcích, jak by to dneska už asi nefungovalo :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) to je vtipné, taky jsem na to myslela, protože doma pořád dcerka kouká na pohádku Tři bratři od Svěráka, kde je tato pohádka taky zpracovaná.

      Vymazat
  2. mňááám :3

    http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat