18. 12. 2014

Cukroví: Oválky podle babičky Helenky

Druhý recept, který je u nás velice oblíbený je tento. Kousky mleté kávy dodají cukroví skvělou chuť a spojení ořechů, másla a cukru je vždy záruka dobré chuti, čokoládu jsem přidala nově. Příprava je malinko delší, ale tento druh také není potřeba  nechávat uležet, což je výhoda. 








Budete potřebovat:

38 ks - 3 plechy samostatných oválků, příprava: 30 minut pečení: 15 minut každý plech

Na oválky:
2  bílky
150g cukru moučka
špetka soli
2 lžíce holandského kakaa
75g lískových ořechů mletých

Na krém: 
1 větší lžička mleté kávy zalité vroucí vodou (do krému bez tekutiny)
200g másla změklého
60-70g cukru moučka

Na ozdobu:
100g tmavé čokolády nebo čokoládové polevy - rozpuštěné

Postup: Troubu předehřejte na 140 st. Nad vodní lázní vyšlehejte velmi tuhý sníh ze dvou bílků, cukru a špetky soli. Sníh opatrně spojte se směsí mletých lískových ořechů a kakaa. Ze směsi vytvořte  na plech vyložený pečicím papírem oválky - pomůže třeba cukrářský pytlík na krémy. Pečte 15 minut. Mezitím si připravte krém - vyšlehejte šlehačem máslo, cukr a kávu, dobře promíchejte. Krémem (cca lžičkou) spojujte dohromady vychladlé oválky. Nakonec je můžete namáčet do čokolády, či jinak ozdobit čokoládou.




6 komentářů:

  1. Tyhle děláváme, i když jim říkáme asi zcela jinak, jak už to u cukroví chodí :) Ale jsou moc dobré. Moji favorité jsou teda odjakživa perníky, ale jenom na nich se Vánoce nevyrobí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Miluju všechno kávové, takže si hned opisuji recept :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, Tvůj blog sleduji už dlouho a je prostě úžasný a jedinečný! :) Hlavně když vždy vidím fotografie toho jídla, hned tě obdivuji mnohem víc, protože to vypadá tak bezchybně a úhledně! :)
    Vypadá to, že se díky Tvému blogy asi naučím pořádně vařit a péct, jelikož mě opravdu mrzí, když takové dobroty vidím jen na monitoru. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, děkuju, mám velikou radost a přeji ať se v kuchyni ( a vůbec celkově) moc daří!

      Vymazat