14. 11. 2014

Vaření 118,119,120: MENU VAŘÍME V MYČCE NA NÁDOBÍ

Tohoto pokusu v rámci celé kuchařky jsem se asi bála ze všeho nejvíc. Je důležité použít buď sáčky na přípravu pokrmů sous vide nebo mít opravdu neprodyšně uzavíratelné nádoby. Potom se není čeho bát, jídla jsou velmi dobrá a nemusíte se obávat jakékoliv nedovařenosti. Určitě je to fajn způsob, jak ušetřit za elektřinu v případě, že člověk vaří např. pro jednoho, dva a nemá zrovna ani příliš mnoho nádobí v myčce.... Verdikt: 5 gurmánů

Předkrm: Brokolicové carpaccio s mandlemi

Hlavní chod: Rybí filet na čerstvém salátu

Dezert: Hruškové pyré s bílou čokoládou







Budete potřebovat:

Pro 2 osoby, příprava: 20 minut, vaření - podle mycího programu v myčce, zvolte raději delší program

Předkrm:
250g košťál brokolice (možno v sezóně použít také 250g nožiček chřestu)
šťáva ze čtvrtky citronu (chem. neošetřeného)
olivový olej
pepř, sůl
hrst mandlových lupínků
můžete doplnit čerstvým salátem nebo bylinkami dle chuti

Postup: Košťál brokolice (chřest) omyjte, osušte a odkrojte vnější tuhou část, pokrájejte na tenké plátky. Dejte do sáčku sous vide nebo do velmi dobře uzavíratelné nádoby. Umístěte v horní části myčky a zapněte ji na delší program,  po ukončení mycího programu vyjměte pokrm na talíř a dejte chladit do lednice. Před podáváním pokapejte citronovou šťávou, můžete také posypat nastrouhanou kůrou citronu, posypejte mandlovými lupínky, dle chuti osolte, opepřete. 

Hlavní chod: 

2 čerstvé filety vaší oblíbené mořské ryby
půlka citronu (chem. neošetřeného)
pár růžiček brokolice
lžíce másla
50ml bílého vína (nemusí být)
olivový olej
sůl, pepř

Postup: Filety omyjte a nastrouhejte na ně citronovou kůru. Dejte do sáčku sous vide nebo do velmi dobře uzavíratelné nádoby. Umístěte do horní části myčky na nádobí a zapněte ji na delší program. Po ukončení programu vyjměte rybu a osmahněte ji na pánvi na olivovém oleji - cca 1 minutu z každé strany.  Přidejte sůl, pepř. Na másle osmahněte brokolici (můžete také přidat bílé víno a vše rozmixovat na omáčku) a podávejte spolu s rybou, zakápněte šťávou z citronu. Jako příloha se hodí salát nebo třeba brambory.  


Dezert:

2 hrušky
2 lžíce třtinového cukru
šťáva a kůra z půlky citronu (chem. neošetřeného)
15g bílé čokolády (nebo i tmavé)

Postup: Hrušky rozmixujte na hladké pyré. Směs smíchejte s cukrem a citronovou šťávou i kůrou. Dejte do skleničky s dobrým uzávěrem a umístěte do myčky na nádobí - stejně jako u předkrmu a hlavního chodu. Před podáváním ozdobte hoblinkami bílé čokolády. 

Všechny recepty: Cuisiner mieux en jetant moins 






7 komentářů:

  1. Tohle je dost zajímavé. Už jsem na "vaření" v myčce kdysi narazila, ale neměla odvahu to zkusit. Tak jsem ráda, že mám z věrohodného zdroje potvrzeno, že to funguje :) Recepty vypadají moc dobře, nejvíc mě láká dezert, asi že je ten pátek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten dezert jsem si už připravovala dvakrát, protože je moc dobrý a je skvělý i vychlazený z lednice, takže směle do něj :)

      Vymazat
    2. Akorát musím upravit postup, nemám totiž v Praze myčku - leda počkat na léto k rodičům. Ale zrovna mám doma tolik hrušek...:)

      Vymazat
    3. Zrovna to pyré jsem zkoušela i za studena a je super, takže ho určitě vyzkoušej taky hned :) postup je s vynecháním procesu v myčce a jen se dá místo toho vychladit do lednice.

      Vymazat
  2. Tak to je mazec! :) Ještě že nemáme myčku, hned bych to musela zkusit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D já je asi zkusím i připravit "normálně", abych věděla, jestli je to nějaký rozdíl nebo jestli je výsledkem opravdu hlavně úspora energie :)

      Vymazat
  3. To slyším poprvé, že se v myčce dá vařit, zajímavé! Myčku bohužel nemáme, jinak bych to asi hned vyzkoušela :)
    Lenka

    OdpovědětVymazat