22. 11. 2014

Mousse au chocolat

Čokoládová pěna je dezert, který jsem ochutnala poprvé ve Francii, protože je to tak trochu dezert národní, ale v rodině, kde jsem bydlela, jsme ho vlastně nikdy nepřipravovali, to spíše čokoládový dort. Tento recept nicméně mám z Francie, tak by snad bylo možné prohlásit, že je to ta pravá čokoládová pěna. Stále je ale (i pro mě) otázka, jestli je lepší recept na pěnu bez smetany nebo se smetanou. Myslím, že mám vlastně ráda obě varianty....


Budete potřebovat:

Pro 6 osob, příprava: 20 minut, chlazení minimálně 4 hodiny

200g kvalitní mléčné nebo hořké čokolády na vaření
50g másla
4 celá čerstvá vejce + 1 bílek
2 lžíce kávového likéru nebo 4 lžičky silného espressa
špetka soli

Postup: Nad vodní lázní nechejte rozpustit čokoládu s máslem. Sejměte z ohně a míchejte, aby směs rychleji vychladla. Po cca 10 minutách přidejte likér nebo kávu a promíchejte. Oddělte si žloutky od bílků a z 5 bílků se špetkou soli ušlehejte velmi tuhý sníh. Nyní do čokolády zapracujte při rychlém míchání 4 žloutky. Směs jakoby zhoustne a tvoří se bublinky. A teď velmi důležitá část, postupně do čokoládové směsi zamíchejte ušlehaný sníh, míchejte velmi velmi pomalu. Směs bude nadýchaná a bublinkatá. Nalijte do mističek a dejte chladit alespoň na 4 hodiny do lednice. 






5 komentářů:

  1. To né, to mi po ránu nedělej!!! :)) Sice jsem zrovna včera byla v mé nejoblíbenější čokoládovně a měla zatím nejlepší horkou čokoládu v životě, ale i tak - čoko-absťák znovu útočí :) Jinak pěnu děláváme na Vánoce, většinou spolu s panna cottou, ať si každý vybere dle chuťové a barvové preference.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) a kde je ta čokoládovna, to by mě taky lákalo....na pěnu máte podobný recept, nebo je se smetanou?

      Vymazat
    2. Je to v Liliové ulici na Praze 1, čokoládovna U červené židle. Mají ještě pobočku v Klimentský, ale tam není taková atmosféra.
      Pěnu děláme tmavou s hořkou čokoládou, vejci, vodou a trochou soli (někdy taky přidám espresso) a zdobím višněmi nebo malinami. A bílou z bílé čokolády, smetany, bílku a růžové vody.

      Vymazat
  2. To je moc pěkný tip na dezert. Já jsem momentálně ve Francii, takže si zdejších dobrůtek užívám přímo u zdroje, ale za chvíli odjedu, a tak se podobný recept bude vždycky hodit ;-) Pěknou neděli. bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, těším se, až tam taky opět zavítám, v které části Francie jsi? Pěnu tam ale je potřeba ochutnat kdekoliv :)

      Vymazat