30. 10. 2014

Vaření 112,113,114 : ASIJSKÉ MENU

Inspirace asijskou kuchyní je vždy zajímavá a přináší poznání nových (někdy nečekaných) chutí. Dnes si tedy připravíme následující asijské pochoutky:

- Křupavý zeleninový salátek s pórkem
- Plněné zimní závitky 
- Zázvorovo-citronové kostky

Salátek je chuťově moc příjemný, se závitky je malinko práce, ale jsou také skvělé a dezert je chuťově neobvyklý, nic podobného jsem nikdy neochutnala. A tak výsledek asi nepřekvapí: 5 gurmánů 













Budete potřebovat: 

Pro 4 osoby

Příprava celého menu: 30-45 minut, ale pozor dezert chlazení alespoň 3 hodiny

Křupavý zeleninový salátek s pórkem

2 pórky
2 mrkve
2 listy kapusty
1 chilli paprička (nemusí být)
1 lžička cukru
půl lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
2 lžíce sojové omáčky (pravé)
olivový olej
sůl

Postup: Na tenoučké plátky pokrájejte pórek, mrkev a kapustu. V pánvi wok rozpalte olivový olej a přidejte cukr, nastrouhaný zázvor, sojovou omáčku a případně chilli. Když je směs hodně nahřátá vhoďte zeleninu a osmahněte do křupava, cca 10 minut. 

Plněné zimní závitky 

Na těsto: 
250g hladké mouky
150ml vody
sůl

Na náplň: 

300g brokolice - ideálně košťál
1 šalotka
1 uvařená brambora
1 chilli paprička (nemusí být)
1 lžíce třtinového cukru
3 lžíce sojové omáčky (pravé)
1 lžíce rýžové vinaigre omáčky (nemusí být)
olivový olej

Postup: Připravte si těsto, dobře spojte mouku a vodu i se solí - dle chuti a nechejte těsto 30 minut odpočinout. Na pánvi osmahněte na olivovém oleji šalotku, zasypejte cukrem a přidejte všechny ostatní ingredience. Z těsta vyválejte tenký plát a vykrájejte kolečka o průměru cca 7 cm, do každého dejte trochu náplně a těsto nahoře zmáčkněte. Ideální je závitky připravit v bambusovém napařovacím košíku, případně je připravte klasicky na páře, kde je raději nechejte delší dobu, cca 10-15 minut. Záleží to také na tom, jak tenké těsto vyválíte. Dále závitky můžete doplnit klasicky sojovou omáčkou samotnou, nebo soj. omáčkou s nastrouhaným čerstvým zázvorem - poměr 6 lžic sojové omáčky/1 lžička zázvoru.

Zázvorovo-citronové kostky

slupky ze 2 citronů (chemicky neošetřených)
1 menší kousek čerstvého zázvoru
želatina (1 balení)
150g cukru

Postup: Na tento recept využijete vymačkané citrony. Slupky pokrájejte na větší kusy a spolu s oloupaným zázvorem rozmixujte na jemnou směs. V hrnci si mezitím rozpusťte cukr ve 300ml vody a přidejte rozmixovanou směs. Vařte na mírném ohni 15 minut. S želatinou postupujte dle návodu na obalu a vmíchejte jí do směsi. Vše nechejte zchladnout a poté vychladit v lednici alespoň 3 hodiny. Podávejte chlazené.

Všechny recepty: Cuisiner mieux en jetant moins 




2 komentáře:

  1. Asijskou kuchyni mám ráda, i když často se k ní nedostanu a když už, spíš v restauraci než doma u sporáku. Tohle ale vypadá moc dobře a "realizovatelně" :) Přitom bys to mohla podávat zrovna v těch restauracích :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že jí doma taky tolik nepřipravuju, což je trochu škoda, musím se polepšit...:)

      Vymazat