Tuto variantu tiramisu jsem zkoušela poprvé a kombinaci s čokoládou také neznám, je to výborné. Celkově bych řekla, že je to taková zajímavá verze klasiky a není tolik sladké, vejce jsou šlehaná nad vodní lázní, což je také plus, pokud se někdo bojí klasické přípravy. Ideální dezert pro významné příležitosti!
Budete potřebovat:
Pro 10-12 osob, příprava: 30-40 minut, chlazení minimálně 6 hodin
Na základ:
100g cukrářských piškotů nebo sušenek plus 8 ks vcelku zvlášť
50g rozpuštěného zchladlého másla
Na polití základu:
2 lžíce instantní kávy
2 lžíce Kahluy nebo Amaretta
2 lžíce vody
100g mléčné čokolády
75ml smetany ke šlehání
Na mascarpone směs:
250g mascarpone
250ml smetany ke šlehání
2 žloutky (čerstvá vejce)
3 velká vejce (čerstvá vejce)
85g cukru moučka
2 lžíce Amaretta
2 lžíce Amaretta
Na ozdobu:
100g mléčné čokolády
1 lžíce holandského kakaa
Postup: Piškoty nebo sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Do formy na dort o průměru 24cm vystřihněte z pečicího papíru vnitřek a celou kulatou boční stranu, vymažte trochu máslem a vyložte papírem. Na dno natlačte piškotovou/sušenkovou směs a dejte na 10 minut do lednice.
Mezitím si v malém kastrolku svařte Amaretto, kávu a vodu. Dejte stranou. V jiném kastrolku ohřejte pozvolna smetanu, mléčnou čokoládu pokrájejte a zalijte vařící smetanou, nechejte chvíli jen stát a poté velmi dobře promíchejte, aby vznikla krémovitá konzistence.
Připravte si mascarpone směs. Vejce, žloutky a cukr smíchejte v žáruvzdorné míse a nad vodní lázní ušlehejte elektrickým šlehačem, směs by měla minimálně zdvojnásobit objem a být krémová a vláčná. V jiné míse ušlehejte smetanu ke šlehání spolu s mascarpone a přidejte 2 lžíce Amaretta. Nakonec spojte tuto směs s vaječnou směsí, mírně zchladlou.
Z lednice vyjměte korpus, polijte polovinou svařené kávové směsi, pokapejte rozpuštěnou čokoládou a naneste polovinu mascarpone krému. Je-li směs tekutější dejte na 10 minut do mrazáku. Nyní namočte celé piškoty do kávové-amaretto směsi, položte je na mascarpone krém, opět pokapejte čokoládou a naneste zbylou část mascarpone krému.
Celý dort dejte na 6-8 hodin do mrazáku. Před podáváním dort nechejte cca 20 minut povolit, posypejte ho holandským kakaem a ozdobte čokoládou - když se vám to podaří - tak hoblinami, případně rozpuštěnou.
Recept: Mírně upravený recept, Linda Lomelino: Gateaux de reves, Tiramisu Givré
Tak to vypadá senzačně! Tiramisu z nějakého zvláštního důvodu děláme vždycky na Vánoce, tak letos ráda zkusím tuhle obměnu :)
OdpovědětVymazatPevně věřím, že nezklame :)
Vymazat