26. 10. 2014

Nejčokoládovější čokoládové cupcakes

Jakmile přijde podzim, mám strašnou chuť na čokoládové dobroty, máte to taky? Takové ty poctivé (prý nezdravé :)) plné čokolády, másla a mouky. Tak jsem narazila na tyto cupcakes, ještě nikdy jsem je nepekla (a vlastně ani nikde nejedla!!) tak jsem je musela hned upéct. Chuťově jsou tedy opravdu skvělé (lehounce slané, což se dobře doplní s krémem), krásně nadýchané. Příště dám do krému ještě o něco méně cukru, a to jsem dala minimální dávku... a zkusila bych také do těsta přidat třeba kávový likér nebo Amaretto.  A ty vůně během přípravy...hmmmm.
Tip na DIY převlečená lízátka pro děti.

Budete potřebovat:

Příprava: 25 minut, pečení 20 minut, vychladnutí a vychlazení krému cca 20-30 minut 

Na 12 cupcakes

110g másla
60g kvalitní 70% hořké čokolády
40g holandského kakaa
100g hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody
3/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva 
2 vejce
150g cukru moučka
1/2 lžičky soli nebo podle chuti méně
1 kelímek zakysané smetany 

Na krém: 
150g kvalitní 70% hořké čokolády
100g změklého másla
cca 70g prosátého cukru moučka (jestli chcete sladší dejte 100-120g)
čokoládové či jiné zdobení (nemusí být)

Postup: Všechny suroviny na přípravu by měly mít pokojovou teplotu. Předehřejte si troubu na 180 st. a připravte si formu na 12 ks muffinů a do ní 12 ks papírových košíčků. Nad vodní lázní nechejte rozpustit čokoládu, máslo a kakao. Dobře spojenou směs promíchejte a dejte stranou. V míse smíchejte mouku, sodu a prášek do pečiva. V další míse smíchejte vejce, sůl a cukr. Nyní přidejte zchladlou čokoládovou směs do vaječné směsi, promíchejte a postupně přidávejte - střídavě moučnou směs a zakysanou smetanu. Vždy dobře promíchejte. Naplňte košíčky, každý cca do poloviny a dejte péct na 15-20 minut. Upečené muffiny nechejte vychladnout a mezitím připravte krém. Rozpusťte čokoládu a spojte se změklým máslem a přidávejte cukr, dobře promíchejte. Krém dejte do lednice, než muffiny zcela vychladnou, zkoušejte jeho konzistenci, měl by být tužší. Nyní můžete na zdobení krémem použít cukrářský sáček nebo jiné zdobítko, případně krém posypat zdobením a je hotovo.





4 komentáře:

  1. oooh!! Už ZASE slintám nad tvým článkem :-D

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné! Kdyby mi je někdo napekl, neodolám, ale nějak tomu pečení poslední dobou nedám. S tím podzimem ale souhlasím, jak se přihlásí podzimní dny, výrazně se u mě zvýší frekvence pití horké čokolády :) A lízátka jsou super, taková až halloweenská :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Halloween budou fajn a dětem se snad zalíbi. Horkou čokoládu taky můžu :)

      Vymazat