17. 8. 2014

Vaření 81,82,83: MENU SLAVÍME DOMA!

V rámci tohoto menu si připravíme recepty, které se budou hodit na každou oslavu, připravit vše najednou nicméně vyžaduje trochu času a zkušeností. Máte také osvědčené recepty na rodinné oslavy? Verdikt: 5 gurmánů  

Budeme péct:

- Mini pizzu
- Brokolicový závin
- Pomerančovo-dýňový cheesecake



Budete potřebovat:

Mini pizza

Pro 4 osoby, příprava 20-30 minut, pečení podle typu těsta (většinou kolem 20 minut)

2 stroužky česneku
400g rajčatového pyré (sugo)
1 lžička cukru
těsto na pizzu - které vám vyhovuje/ nebo 400g staršího chleba (ciabatty) na chlebové těsto (nezkoušela jsem)
hrst kapar/oliv/kukuřice - co vám na pizze chutná
oregáno a bazalka - ideálně čerstvé, hodila by se i rukola
strouhaný sýr
sůl a pepř

Postup: Rozmáčkněte nožem česnek a vhoďte na rozpálenou pánev s trochou oliv. oleje, přidejte rajčatové pyré a cukr, promíchejte a prohřejte 10 minut. Připravte si těsto na pizzu nebo využijte možnost chlebového těsta - pár dní starou ciabattu rozdrobte prsty do mísy a zalijte vodou, aby se voda nasákla. Nechte odpočívat. Troubu předehřejte na 180 st., z ciabatty vymačkejte vodu a buď vytvarujte prsty kolečka nebo můžete použít malé formičky, dejte na 10 minut do trouby. V případě využití klasického pizza těsta vytvarujte - např. za pomoci sklenice kolečka. Na těsto (chlebové vyjmuté z trouby) naneste rajčatové pyré a to, co vám na pizze chutná. Dejte péct/dopéct - chlebové těsto na cca 5 minut. Po vyjmutí z trouby a zchladnutí posypejte lístky čerstvé bazalky/oregana nebo rukoly. 

Recept: Cuisiner mieux en jetant moins

Brokolicový závin

Pro 4 osoby, příprava těsta: 10 minut, chlazení 30 minut, příprava náplně 20 minut, pečení 35 minut

250g brokolice nebo květáku
zelená část 1 pórku
menší hrst rozinek
menší hrst oříšků
100 ml vody nebo bílého vína
1 lžička medu
sůl, pepř
olivový olej

Na těsto:
150g hladké mouky
1 lžíce olivového oleje
špetka soli
cca 100ml vody (8 polévkových lžic)

Postup: Připravte si těsto - smíchejte mouku s oliv. olejem a promíchejte, dále postupně přidávejte po lžicích vodu, dokud není těsto vláčné a pružné. Dejte na 30 minut do lednice. Mezitím si připravte náplň. Květák nebo brokolici omyjte a nakrájejte na malé kousky. Pórek také omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Na oliv. oleji v hrnci osmahněte pórek, přídejte brokolici/květák, rozinky, ořechy, osolte, opepřete a zalijte vínem/vodou - odpaří se. Po cca 15 minutách, když je vše změklé a tekutiny minimum sejměte z ohně. Předehřejte troubu na 180 st. Z lednice vyjměte těsto a rozválejte na tenký plát jako na klasický závin. Na těsto dejte všechnu směs a zabalte. V misce smíchejte lžičku medu a vody a pomažte celé těsto, dejte na 35 minut péct do trouby. Podávejte teplé. K závinu je ještě možné připravit omáčku - smícháním bílého jogurtu, soli, pepře a citronové šťávy - ale tu jsem nezkoušela. 

Recept: Cuisiner mieux en jetant moins

Pomerančovo-dýňový cheesecake

Příprava: 30 minut, pečení 40 minut, chlazení min. 1 hodina

150g máslové dýně (může být včetně slupky)
slupka z 1 bio pomeranče
200g sýra - v receptu je kozí sýr, já jsem ale použila sýr Philadelphia
2 vejce
80g třtinového cukru

Na sušenkový základ:

80g rozpuštěného másla
180g sušenek (např. Bebe)
špetka soli
2 lžíce medu

Postup: Připravte si sušenkový základ - rozmixujte nebo rozdrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem a 2 lžícemi medu. Natlačte do otevírací dortové formy - průměr kolem 20 cm a dejte chladit na 30 minut do lednice. Mezitím udělejte náplň. Dýni pokrájejte na menší kousky (bez jader) a dejte vařit do vody dokud nezměkne - cca 15-20 minut. Omyjte pomeranč, využijete celou jeho slupku, tak jak je ji rozmixujte, přidejte dýni a mixujte společně až vznikne pyré. Troubu předehřejte na 180 st. Z lednice si vyndejte základ. V misce smíchejte cukr, vejce, sýr a pypé. Směs musí být dokonalé hladká. Nalijte na základ a dejte péct na 40 minut. Cheesecake musí mít pevnou strukturu, když ho vyndaváte z trouby. Z formy ho vyjměte až po vychladnutí, okraje povolujte opatrně. Podávejte chlazené. 

Recept: Cuisiner mieux en jetant moins




6 komentářů:

  1. Ty jsi moc šikovná! :) Zaujala mě ta mini pizza, takže až budu mít čas a chuť tak se určitě do ní pustím a udělám přítelovi radost.
    P.S. Na mém blogu probíhá *GIVEAWAY* o bělící pásky na zuby od CREST, přijď se podívat a zasoutěžit!♥ Blog ϐook of ϐeauty

    OdpovědětVymazat
  2. To je krása! Líbí se mi úplně všechno, ale nejvíc mě zaujal závin. Jen mě trochu zaráží rozinky a pórek pohromadě. Jak to chutnalo? Sladce nebo slaně? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slaně. Taky jsem se toho trochu "bála", protože je to takové nezvyklé, ale jakoby rozinky do sebe natáhly spíše slanost, zůstanou jen lehounce nasládlé.

      Vymazat
  3. Na první pohled mě oslovil závin, ale pak jsem si všimla cheesecaku, tak teď nevím... :) Vypadá to výborně! Škoda, že už jsem zase sama na bytě a pro sebe péct mě moc nebaví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, tak snad bude brzy šance upéct pro větší počet lidí :)

      Vymazat