29. 7. 2014

Vaření 73: Citrony v soli

Tento recept je původem z marocké kuchyně. Na výsledek je potřeba trochu čekat, ale vyplatí se. Vždy volte citrony chemicky neošetřené! Narazila jsem také na kořeněné varianty s použitím bylinek - osobně také někdy vyzkouším. Výsledné citrony využijete při přípravě marinovaných ryb, masa, můžete je přidat k rýži nebo kuskusu, dodají lahodnou chuť kořeněným středozemním pokrmům, dávkujte je ale opatrně. Nemohu zde přímo hodnotit jejich chuť, ale jídla jimi ochucená získají skvělé plus navíc. Verdikt: 5 gurmánů 





Takto vypadají citrony po týdnu - sůl se částečně rozpustila (nahoře).
 Takto po dvou týdnech, sůl je více rozpuštěná, citrony měkčí, božská vůně.

Pro radost.

Budete potřebovat:

1 kg vymačkaných citronů
300g hrubé mořské soli

Postup: Vymačkané citrony můžete postupně uchovávat v lednici ve vodní lázni. Můžete je dokonce také zamrazit. V tomto případě je před přípravou nechejte rozmrazit v lednici. Citrony nakrájejte na menší (ne příliš malé) kusy. V misce je smíchejte se solí. Nádobu, do které je budete dávat sterilizujte např. varem. Měla by také být dobře uzavíratelná, bez možnosti proudění vzduchu. Citrony se solí přendejte do nádoby a uzavřete. Nechejte stát při pokojové teplotě 2 týdny, poté použijte na přípravu pokrmů, kousky citronu do pokrmu přidejte, ale po ukončení přípravy vyjměte. 

Recept: Cuisiner mieux en jetant moins



4 komentáře:

  1. To je zajímavý recept. O tom jsem ještě neslyšela... :-) Do jakých pokrmů se pak slané citrony dávají? bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  2. Lze je přidat k rybám a masu během marinování - promíchat, nechat odležet - citrony potom vyjmout, nebo je možné je přidat ke kuskusu, rýži - během přípravy - poté opět vyjmout, nebo také k dušeným pokrmům středomořské kuchyně. Já je také určitě zkusím připravit s kuřetem (pečeným v troubě).

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá jako hodně originální recept, taky jsem se s tím ještě nesetkala. Dovedu si ale dobře představit třeba tu kombinaci s rybou nebo s kuskusem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes jsem přidala k pečenému kuřeti a do kuskusu, je to výborné!

      Vymazat