16. 7. 2014

Vaření 65,66,67: MENU IMPROVIZACE

Když potřebujete připravit jídlo rychle, třeba pro nečekané hosty, nebo zkrátka pro sebe, ale nechce se vám vymýšlet a kuchtit něco složitého zkuste toto menu. Je to jednoznačně veliké chuťové překvapení, možná největší z celé kuchařky a suroviny lze dle fantazie obměnit. Verdikt: 4,5 gurmána

- Těstoviny s fenyklem a kmínem
- Křupavý fenyklový salát s pomerančem a oříškovou zálivkou
- Rychlý citrusový sorbet


Budete potřebovat:

Těstoviny s fenyklem a kmínem

Pro 4 osoby, příprava: 20 minut

2 celé fenykly
2 šalotky
50g másla
pro pikantní variantu 1 pálivá paprička
špetka drceného kmínu
360g těstovin
100 ml bílého vína ( nemusí být)
2 lžíce strouhaného sýra
sůl, pepř, celý kmín na dochucení

Postup: Uvařte si v osolené vodě těstoviny. Mezitím si na másle osmahněte nakrájenou šalotku a pokrájený fenykl (fenykl si můžete předem pár minut předvařit, nebude potom tolik chuťově výrazný). Pokud chcete pikantnější variantu přidejte pokrájenou papričku. Chcete-li přidejte nyní k fenyklové směsi také bílé víno. Nechejte odpařit. Smíchejte v pánvi dohromady těstoviny s fenyklovou směsí, ochuťte solí, pepřem a drceným i celým kmínem. Podávejte.

Křupavý fenyklový salát s pomerančem a oříškovou zálivkou

Pro 4 osoby, příprava: 10 minut

2 pomeranče (ideálně bio)
250g vnější části fenyklu
40g kešu oříšků
špetka sušeného chilli pro pikantní variantu
4 lžíce pomerančového džusu (čerstvého)
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Postup: Opět můžete fenykl předvařit, chcete-li ho méně chuťově výrazný, v opačném případě ho jen nakrájejte na tenké kousky. Oloupané pomeranče pokrájejte taktéž na kousky. Slupky pomerančů využijete na přípravu sorbetu (v mezičase je můžete namočit do vody). Kousky pomeranče promíchejte v misce s fenyklem. Nyní si připravte zálivku - kešu oříšky, pomerančový džus a olej rozmixujte v mixéru. Přidejte dle chuti sůl a pepř a nalijte na salát. 

Rychlý citrusový sorbet

Pro 4 osoby, příprava: 10-15 minut

kůra/šťáva 6 bio pomerančů
kůra a šťáva z 1 bio citronu
250g cukru krupice
4 větší ledy



Postup: Pomeranče omyjte a osušte, vymačkejte šťávu a kůru nakrájejte na malé kousky - je možno použít buď jen kůru nebo jen šťávu, nebo obojí. Postrouhejte kůru citronu a vymačkejte šťávu - vše smíchejte v misce s cukrem. Ppokud používáte jen šťávu smíchejte nyní s citronem a dejte na 2 hodiny do mrazáku, průběžně promíchejte vidličkou, pokud používáte jen pomerančovou kůru tak ji nejprve rozmixujte s cukrem a poté smíchejte vše dohromady, přidejte ledy, rozmixujte v robotu a podávejte, pokud chcete použít obojí tak dejte sorbet domrazit do mrazáku a promíchávejte taktéž vidličkou. 

Recepty: Cuisiner mieux en jetant moins  





6 komentářů:

  1. Vypadá to úžasně, jen škoda, že tady není rozepsaný recept.

    Jinak dávám follow, a budu ráda, kdyby ses podívala na můj blog a pokud by se ti líbil, tak mi dala odběr. :)

    aNOVAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Míšo, stalo se :) já to tady na blogu dělám tak - protože vařím komplet celou kuchařku a nechci sem jen kopírovat všechny recepty, že podle toho, jaké dostane recept hodnocení teprve přidávám recept (vlastně jen nejlepší možné hodnocení), nebo pokud si o něj někdo píše. Recept ti sem přidám, hezký večer!

      Vymazat
    2. To jsem ráda, že se ti líbí a děkuju! :) Chci se ještě zeptat, kde jsi našla takový template, nebo sis ho tvořila sama? :)

      Vymazat
    3. :) ten má na svědomí Enviodesign, v pravem menu je odkaz.

      Vymazat
  2. Hlavně ten salát vypadá moc dobře, letně, i když do dnešního deštivého dne by se možná víc hodilo něco hutnějšího. Těstoviny taky vypadají chutně, myslím, že tyhle jednoduché kombinace jim sednou nejvíc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to taková svěží kombinace, letní, vlastně jednoduchá, ale přesto chuťově překvapí :)

      Vymazat