16. 6. 2014

Vaření 54: Obrácený fenyklový koláč s gorgonzolou

Tento koláč je jednoduše vynikající. Jen příště nechám fenykl déle restovat, aby nebyl malinko tužší, ale jinak skvělé! Verdikt: 5 gurmánů 






Budete potřebovat:

Pro 4 osoby, příprava: 25 minut plus 30 minut chlazení těsta, pečení 30 minut

350g čerstvého fenyklu 
zelená část 1 pórku nebo 1 větší jarní cibulka
50g másla
100g cukru
60g gorgonzoly nebo nivy
sůl, pepř

Na těsto: 
100g měkkého másla
200g hladké mouky
špetka soli
100ml studené vody

Postup: Připravte si těsto - prsty spojte dohromady mouku a máslo se špetkou soli, přidávejte postupně vodu, tak, aby těsto získalo hezkou vláčnou strukturu. Těsto zabalte do utěrky nebo překryjte potravinovou fólií a dejte na 30 minut do lednice. Mezitím si připravte pórek nebo cibulku a fenykl, pokrájejte je na kousky - fenykl ponechejte na větší kousky a orestujte v pánvi (kterou je možné dát celou do trouby) na polovině másla, osolte, opepřete, restujte ideálně tak 5-10 minut na mírném ohni. Předehřejte troubu na 180 st. Z pánve vyjměte fenykl a vsypejte cukr a 2-3 lžíce vody, restujte dál, dokud cukr nezačne mírně karamelizovat. Sejměte z ohně a do pánve dejte zbylé máslo, vraťte fenykl, vyskládejte tak, aby vám vytvořil mozaiku a do fenyklu dejte kousky gorgonzoly nebo nivy. Celou směs v pánvi zakryjte těstem, přitlačte. Pečte v troubě cca 30 minut, koláč kontrolujte. Po vyjmutí z trouby koláč vyklopte z pánve a podávejte např. jako předkrm, ideálně teplý. 

Recept: Cuisiner mieux en jetant moins 





6 komentářů:

  1. Paráda! Já dělám někdy "omeletu" (tj. orestuji fenykl a zaliji vejci, posypu sýrem, nechám zatuhnout), která vypadá trochu podobně, je to rychlé a dobrá snídaně, ale tvá verze je rozhodně propracovanější :)

    OdpovědětVymazat
  2. Teda já nikdy tyhle sýry v lásce neměla a samotné bych je nemusela,ale když vidím tuhle kombinaci,tak mě to dost láká, vypadá senzačně, je to skvělý nápad, možná to tedy nakonec zkusím=)
    A máš moc krásný blog, narazila jsem ted na něj a je tu spoustu zajímavé inspirace,ráda se sem budu vracet a pročtu si ho=)
    Lucka
    changelucylife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lucko, moc ti děkuji, jsem ráda, že se ti tady líbí, juknu určitě k tobě na blog :)
      Tento recept mě opravdu dostal, vrchní vrstva je zkaramelizovaná, ale přitom to není úplně sladké, je to taková mírně nasládlá kombinace, kterou mám ráda - nemusí ale možná sednout každému, sýr je tam spíše chuťově nenápadný, což mi taky vyhovuje - protože samotné plísňové sýry také úplně nemusím, určitě pokud zkusíš dej vědět jak chutnalo :) krásný večer, Tereza

      Vymazat
  3. :) Snědla bych hned! :) Vypadá to báječně. Už dlouho plánuju podobnou alternativu s karamelizovanou cibulí :)

    OdpovědětVymazat