22. 5. 2014

Vaření 41,42,43: MENU EKO BRUNCH

První menu a jsem z něj docela nadšená. Vejce jsou hezky vláčná, palačinky také díky ovocné dužině a čerstvý džus, ten já můžu kdykoliv! Verdikt: 5 gurmánů







Budete potřebovat:

Multivitamínový džus

Pro 1 osobu, příprava 10 minut plus vychlazení (nemusí být)

Můžete použít buď pouze slupky, nebo celé plody, podle toho, co zrovna máte nebo lépe využijete.

slupky ze 2 mrkví (nebo 2 menší celé mrkve)
slupky ze 4 jablek (nebo 1 celé jablko)
slupky ze 4 hrušek (nebo 1 celá hruška)
malý kousek čerstvého zázvoru
listy 1 řapíkatého celeru (nemusí být, můžete použít třeba kousek melounu nebo jiného ovoce)

Postup: Omyté slupky nebo plody pokrájené na kousky dejte do odšťavňovače na ovoce, přidejte kousek zázvoru. Džus můžete dát chladit do lednice a mezitím připravovat další chody. Dužinu, která se v přístroji uchová použijete na palačinky. 

Ovocné palačinky

Pro 4 osoby, příprava 10 minut, smažení 20 minut

200g ovocné dužiny (ideálně vzniklé při odšťavňování)
100g mouky (já jsem použila celozrnnou)
1 vejce
1 čajová lžička kypřicího přášku do pečiva
půl polévkové lžíce třtinového cukru
špetka soli
200ml mléka dle vaší volby (kravské, mandlové, sojové apod.)
javorový sirup jako přeliv

Postup: V míse smíchejte dohromady mouku, vejce, kypřicí prášek, sůl, cukr a ovocnou dužinu. Velmi dobře promíchejte a postupně přidávejte mléko. Směs je malinko hustší než klasická směs na palačinky, ale můžete přidat i více mléka. Do rozpálené pánve s kapkou oleje na smažení dejte jednu naběračku směsi, tak aby směs pokryla dno pánve. Smažte na obou stranách pár minut. Palačinky před podáváním zalijte javorovým sirupem. 

Chléb a vejce

Pro 4 osoby, příprava 15 minut

6 plátku tvrdšího chleba
6 vajec
100ml mléka
olivový olej
sůl a pepř

Postup: Chléb namočte do mléka a nechejte nasáknout, poté přebytečné mléko vymačkejte. V pánvi rozpalte olej a vhoďte chléb natrhaný na kousky, chvíli opékejte, zbylé mléko nalijte do vajec a přidejte do pánve, míchejte klasicky jako míchaná vejce, je-li to potřeba přidejte trochu oliv. oleje, mírně osolte, opepřete.

Dobrou chuť!

Recepty: Cuisiner mieux en jetant moins 







4 komentáře:

  1. Ty vajíčka vypadají skvěle. Já si ještě pár let zpátky nedovedla představit, že pozřu vejce a pak najednou přišlo období, kdy bych je mohla jíst pořád :) Možná hloupý dotaz, ale jak chutná ten žlutý meloun? Liší se nějak od růžové klasiky? :)

    OdpovědětVymazat
  2. :) já jsem si ho koupila vlastně omylem, myslela jsem si, že je to klasický růžový, když jsem ho rozkrojila, tak jsem se trochu lekla a šla jsem hledat, jestli existuje, nebo jestli jsem jen koupila nezralý meloun :) a existuje, no a chutná dobře, je o něco méně sladší, ale jinak je ta chuť dost podobná jako klasika.

    OdpovědětVymazat
  3. Dala bych si úplně ale úplně všechno :-)

    OdpovědětVymazat