19. 4. 2014

RR: Velikonoční mazanec

Recepty na mazance jsou odlišné v každé rodině, ale základ je většinou podobný. Já jsem zkusila v tomto receptu opět trochu změnu - použila jsem třtinový cukr místo normálního a asi to není úplně šťastná volba, protože chuť je trochu karamelová a sladší, ale také to asi bude otázka zvyku. Tento "náš" mazanec je kynutý, ale je spousta receptů na nekynuté varianty, jejichž příprava je rychlejší. Ať už se pustíte do jakéhokoliv, přeju vám, ať se povede! Krásné Velikonoce!


Budete potřebovat:

Na 2 mazance, příprava: 30 minut, kynutí 2 hodiny, pečení 50-60 minut

1kg polohrubé mouky
250g másla (rozpuštěného, zchladlého)
250g cukru krupice
42g - 1 kostka droždí
150ml vlažného mléka
3 žloutky plus 1 celé vejce
100g loupaných mandlí
podle chuti rozinky, minimum dvě hrsti
šťáva a kůra z 1 citronu


Postup: Připravte si kvásek, do mléka rozdrobte droždí a zasypejte 1 lžící cukru, nechejte na teplém místě vzejít kvásek, cca 10 minut. Zapracujte si těsto, mouku přesyjte a přidejte cukr, vejce, máslo, citronovou šťávu a kůru a nakonec kvásek. Těsto by mělo být tužší a hezky spojené. Vytvarujte bochánek a ten nechejte hodinu kynout na teplém místě. Po hodině kynutí zapracujte do těsta rozinky a část nasekaných mandlí. Nechejte opět hodinu kynout. Před koncem druhého kynutí předehřejte troubu na 200 st. Těsto rozdělte na dva bochánky a ty pomažte rozšlehaným vejcem, můžete je ozdobit zbývajícími mandlemi. Dejte péct, zakryjte alobalem. Po 15 minutách snižte teplotu na 150 st. a pečtě ještě cca 45 minut. Poté je vyndejte a potřete směsí ze 3 lžic vody, kapky citronové šťávy a 1 lžičky cukru moučka. Vraťte na pár minut do trouby a poté vyjměte. Až zcela vychladnou posypejte moučkovým cukrem. 






4 komentáře:

  1. Mazanec jedině kynutý! :)
    Trčící mandle se mi moc líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že kynutý je lepší, i když má kynutí své "mouchy" a nemusí se podařit. Je to takový ježura :)

      Vymazat
  2. Paráda! Mazanec jsem ještě nedělala, vždycky jsme doma pekli akorát beránka, ale to už bude taky pár let :)
    Krásné Velikonoce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, tobě a celé rodině taky, beránka jsem pekla prvně minulý rok a docela se povedl (myslím tím hlavně, že se vyklepl z formy), ale u nás se tradičně dává zvířatům u nás na statku, letos jsme jednoho beránka dostali, tak máme jen mazanec :)

      Vymazat