25. 4. 2014

Můj recept s Activií II: Nepečený broskvový dort + soutěž o formu na dort/bábovku

Tento recept tak trochu vychází z receptu, který připravovala moje prababička, ale v originálním receptu není bílý jogurt, naopak je v něm pudink a ovoce může být různé, jahody, meruňky.... No snad to k sobě všechno sedlo docela vydařeně, bála jsem se, že nebude moc držet tvar, ale docela to jde, já totiž nemám ráda želatiny....je to taková jarní/letní chuťovka třeba na garden párty, co vy na to?

Jak jsem vám slibovala tento recept je také spojen se soutěží o formu na dort/bábovku od českého výrobce Blex. Jak soutěžit? Napiště do komentářů, se kterým vlastním receptem jste měli největší úspěch u Vašeho okolí a generator vybere jednoho výherce. Soutěž končí za tři týdny v pátek 16. května 2014, hodně štěstí! 







Budete potřebovat:

Pro 8-10 osob, příprava: 20-30 minut, chlazení přes noc

250g polotučného tvarohu
300-400g mascarpone
4 lžíce cukru (jaký máte rádi -je to na vás)
4 bílé jogurty Activia
cca 700ml broskvový kompot (ideálně domácí), plody i šťávu
200g dětských piškotů 

Postup: Připravte si otevírací formu na dort o průměru kolem 21 cm. Kompot slijte, šťávu uchovejte a broskve nakrájejte část na ozdobu na tenké plátky, část na menší kousky. Piškoty namáčejte do šťávy z kompotu a vyskládejte spodní vrstvu dortu. Nyní smíchejte v míse všechno mascarpone, 2 bílé Activie a 2 lžíce cukru. Dobře promíchejte a celou tuto směs rozetřete na piškoty. Nyní navrstvěte na malé kousky nakrájené broskve. Opět namáčejte piškoty a dejte na vrstvu broskví. A teď smíchejte v míse celý polotučný tvaroh, 2 bílé Activie a opět 2 lžíce cukru. Vrstvou opět zakryjte piškoty, dobře uhlaďte a jako poslední vrstvu naaranžujte plátky broskví. Dort nechejte přes noc chladit v lednici, můžete dozdobit čerstvou mátou nebo meduňkou. 






17 komentářů:

  1. Takový dort jsme taky vždycky dělávali s pudinkem nebo s kombinací pudink/zakysané smetana. Já teda největší úspěchy sklízím opakovaně s receptem, který začal jako velký pekařský omyl :) Chtěla jsem upéct koláč a doma nebyla žádná mouka, tak jsem tam dala první věc, co jsem viděla - kukuřičný škrob. Nakonec z toho byl mix půl na půl škrob a kakao, nastrouhaná hruška a vejce..a vůbec se mi to nelíbilo. No a když jsem se vrátila domů z návštěvy, koláč byl pryč a táta se jen olizoval. Přitom normálně se koláčům všeho druhu vyhne obloukem. Od té doby chce jen tenhle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dorty tohoto typu mám velice ráda, jsou docela lehké a osvěžující, fakt perfektní na léto. Moje maminka dělá něco podobného - nastrouhá jablka, přidá cukr a zamíchá to se zakysanou smetanou, směs položí na piškoty a nechá se přes noc uležet v lednici :) No ale já jsem měla největší úspěch když jsem dělala quiche a to hned úplně první pokus - těsto se povedlo, náplň byla výborná (i když jsem do ní zapomněla přidat smetanu, která tam měla být :D )...bylo to za pár minut pryč, celý koláč a ještě jsem sestře musela dát recept :) jo a ještě jsem si vzpomněla že celkem velký úspěch měl "třepací dort" - konzervovaný ananas (nebo třeba mandarinky), puding (nejlépe dr oetker) + korpus, konzervované ovoce i se šťávou se nalije třeba do hrnce, přidá se ten puding a celé se to pořádně protřepe - nic se nepeče, nevaří...a výsledná směs se dá na ten korpus a hotovo :) letní dortík za 5min je hotový :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, udělat dobrou quiche je podle mě umění.

      Vymazat
  3. já měla vždy největší úspěch s muffinama, které jsem dělala bez receptu (tzn. různé množství různých mouk, máslo nebo olej, trocha cukru nebo místo něj hodně čokolády, ovoce) atd. Ale jakmile je upeču podle receptu, nikdy mi nevyběhnou nahoru a navíc nejsou fakt dobré. Takže já vařím podle oka, přiměřeně a dle toho, co momentálně mám doma za suroviny:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fajn, když to vyjde, já často potřebuju poměry, protože jinak trochu tápu v tom, kolik dát vajec na kolik mouky, cukru apod., ale čím víc člověk vaří/peče - tím se to lépe odhaduje, takže už si na to taky sem tam troufnu.

      Vymazat
    2. Smekám, bez váhy bych neměla odvahu. A gratuluju. :)

      Vymazat
  4. tyhle dorty mám moc ráda! :) už se těším na léto.Můj největší úspěch byl s banánovým dezertem :) kakaový korpus, banány na kolečka, krém a polité čokoládou - mám recept od tchýně a je mooc dobrý :)

    OdpovědětVymazat
  5. Největší úspěchy mám s recepty, u kterých to nakonec dopadne tak, že na mě nezbude... :( Třeba, když dělám pizzu, tak se musím otáčet, když už mám roztopenou troubu a nestíhám sama ochutnávat. Dýňová polívka je taky rychle pryč a k ní sýrové scones. Ze sladkého jsou to určitě banánovo-kávové muffiny.

    OdpovědětVymazat
  6. Velký spěch mívají moje krémové polévky, které dělám z toho, co zrovna je. Také pečená zelenina mizí hnedka. No a u spolužáků nejvíc boduji pečeným. Na výletě kluci snědli všechny ovesné sušenky s kyperským sirupem a kamarádkám zase nedávno chutnaly moje vypiplané tymiánové rohlíčky :)
    .
    Jinak podobný dort děláme, jen místo jogurtu dáme tvaroh se želatinou. Moc to nemám ráda (právě ta želatina!), ale třeba děda to doslova zbožňuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou dobroty! Já jí taky nemám ráda, proto jsem jí vynechala a měla jsem radost, že se to povedlo i bez ní. Ale je fakt, že někdo jí naopak má rád.

      Vymazat
  7. U nás mají obrovský úspěch mé kuskusové variace, které často vznikají stylem "co dům dal" :) Udělám kuskus a do něj přidávám, co je po ruce. Nejradši máme kuskus s cuketou a mrkví - ty nastrouhám najemno a mírně osmažím na olivovém oleji. Občas do kuskusu dávám ledový salát, nebo čínské zelí, také krátce osmažené na oleji, je to vynikající!!!
    Jinak - tyto typy dortů mám moc ráda, jsou lehké a osvěžující!
    Lenka
    lenka_jas@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kuskus je na tohle bezva a navíc je úplně ultra rychle připraven :)

      Vymazat
  8. s tvarhovopiskotovym dezertem s jablecnym pyre
    ervulenka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat