26. 2. 2014

RR: Sýrové tyčinky/twistery s tymiánem

Tento recept je u nás v rodině hrozně populární a často je pečeme "jen tak", protože na ně prostě máme chuť, ale výborně se hodí také na jakékoliv oslavy. Obměnila jsem je nyní na variantu twister a přidala jsem tymián. Použít nicméně můžete různé varianty tvarů i chutí, geniální jsou s ementálem, lze použít také eidam, parmezán, čedar apod. a jako doplněk různé bylinky, sůl, kmín...fantazii se meze nekladou.






Budete potřebovat:
Na dva plechy, příprava: 20 minut, pečení 15-20 minut

1 500g balení listového těsta nebo 500g domácího listového těsta
1 vejce (rozšlehané s trochou mléka)
100-150g sýru Ementál (strouhaný)
sůl dle chuti
2 snítky čerstvého tymiánu

Postup: Předehřejte si troubu na 180 st. Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na tenký plát ve tvaru obdélníku. Celé těsto pomažte mašlovačkou rozšlehaným vejcem, posypejte sýrem, solí a tymiánem. Varianta tyčinky je nyní připravená, stačí válečkem nakrájet tvary tyčinek a přendat je na plech vyložený pečicím papírem. Na variantu twister na jedné straně těsto uchopte oběma rukama a překlopte na druhou stranu. Těsto nyní řezacím válečkem nakrájejte na úzké tvary tyčinek a při přendavání na plech zamotejte do tvaru twisteru motáním na protichůdné strany, twistery na plechu ještě trochu pomažte rozšlehaným vajíčkem. Dejte na 15-20 minut do trouby - kontrolujte stav a po vyjmutí nechte zcela zchladnout. 




6 komentářů:

  1. Vypadají moc dobře! Já dělám podobné zatočené tyčinky, jen dovnitř dávám směs kečupu/protlaku, česneku a bazalky a jsou taky moc dobré. Tadyta sýrová varianta je super, určitě vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, já zase vyzkouším tvojí variantu :) díky!

      Vymazat
  2. Jé, super, to neznám. Myslím, že na nějakou oslavu je to super nápad. Děláváme někdy takový ten štrůdl naslano, tak tohle je fajn změna :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) určitě stojí alespoň za vyzkoušení a jsou opravdu rychle připravené, což je taky výhoda.

      Vymazat
  3. Aj aj... na ty se chystám už dlouho. Díky za připomenutí, upeču je na výlet :)

    OdpovědětVymazat