12. 2. 2014

RR: Nejlepší ořechový dort s čokoládovým krémem a ovocem

Pokud rádi dáváte jedlé dárky (třeba na Valentýna), tak tento dort je ideální kandidát. Ale nejen v tento den, příležitostí se určitě najde spousta.....u nás doma je to evergreen, který jsem teď tak trochu oprášila a mírně doplnila a asi už ho od teď budu péct pořád. Pozor - je tak výborný, že si budete chtít pořád přidávat!














Budete potřebovat:
Na 12 kousků
Příprava: 45 minut, pečení 30 minut

Na korpus:

1 vanilkový cukr
1 lžička nastrouhané citronové kůry
110g cukru moučka
4 vejce
100g mletých lískových oříšků
30g jemné krupičky (dětské)
máslo na vymazání formy a krupičku na její vysypání (může být i hrubá mouka)

Na krém:

100g čokolády na vaření
250g másla (změklého)
2 polévkové lžíce cukru moučka
2 vejce

Na ozdobu:
mandlové lupínky/ovoce dle výběru/balení čokoládové polevy/ čerstvé lístky máty

Postup: Předehřála jsem troubu na 180 st. V míse jsem utřela do hladké světle žluté pěny 4 žloutky, cukr moučka, vanilkový cukr a citronovou kůru. Ke směsi jsem přimíchala strouhané lískové oříšky a dětskou krupičku. Zvlášť jsem si ušlehala pevný sníh ze 4 bílků. Tento sníh jsem potom opatrně zapracovala k žloutkové směsi. Máslem jsem si vymazala a krupičkou vysypala dortovou formu o průměru 20cm, do formy jsem přelila směs a dala péct na 30 minut. Korpus je potřeba poté nechat zcela vychladnout. Mezitím jsem si připravila krém, nad vodní lázní jsem rozpustila čokoládu a nechala jsem ji zchladnout. Mezitím jsem si smíchala máslo, cukr a žloutky. Zvlášť jsem si ušlehala tuhý sníh ze dvou bílků. K máslové směsi jsem ručním šlehačem zašlehala rozpuštěnou čokoládu, jakmile je směs kompaktní je hotovo. Ke směsi jsem dále zapracovala vyšlehané bílky, je potřeba míchat pomalu a dlouho (i 10 minut), ke konci už trochu rychleji, směs vytvoří takovou divnou konzistenci, jako kdyby se něco nepovedlo, ale to je v pořádku, je potřeba míchat dokud není krém hladký, někdy pomůže dát ho na chvíli do lednice. Nyní jsem si horizontálně rozřízla korpus, na spodní díl jsem potřela krém (cca třetinu), přiklopila a celý dort potřela zbývajícím krémem. Lžičkou jsem na něm vytvořila jakoby vlnky. U nás doma se dort vždy zdobil mandlovými lupínky. Já jsem jako obměnu zvolila jahody a to jen proto, že neměli maliny, ale je možné použít jakékoliv měkké ovoce podle chuti. Na závěr jsem celý dort polévala čokoládovou polevou a ozdobila lístky čerstvé máty. Dort je výborný pokojové teploty, ale někdo ho má raději vychlazený z lednice (každopádně je potřeba ho tam uchovávat, ale moc dlouho tam nevydrží :)), jen počítejte s tím, že jelikož je krém hodně máslový, tak je potom méně krémový a pokud to nemáte rádi, je potřeba ho nechat při pokojové teplotě trochu povolit.


5 komentářů:

  1. Hm, kousek bych si i dala :) Dorty moc neděláme, spíš nějaký ten rychlý koláč, ale tak jednou do roka vždy přijde řada na čokoládovo-malinový dort, zdobený čokoládovými motýly...

    OdpovědětVymazat
  2. Ach, ten vypadá božsky. Miluju tyhle "nezarovnané a nahé" kusy :)... Jenže u nás dorty nikdo nejí, ani já je vlastně moc nemusím... Takže se než kochám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To my dorty můžeme :) ale někdy i to pokochání potěší :)

      Vymazat
  3. Tak ty jahody tomu dodávají luxusní vzhled - moc hezké až se mi sbíhají sliny. Úplně stejně jako když jdu do cukrárny na můj milovaný kubánský dort. Miluji ořechovo-jahodové a čokoládovo-jahodové dorty.

    OdpovědětVymazat