Tento recept je původem z marocké kuchyně. Na výsledek je potřeba trochu čekat, ale vyplatí se. Vždy volte citrony chemicky neošetřené! Narazila jsem také na kořeněné varianty s použitím bylinek - osobně také někdy vyzkouším. Výsledné citrony využijete při přípravě marinovaných ryb, masa, můžete je přidat k rýži nebo kuskusu, dodají lahodnou chuť kořeněným středozemním pokrmům, dávkujte je ale opatrně. Nemohu zde přímo hodnotit jejich chuť, ale jídla jimi ochucená získají skvělé plus navíc. Verdikt: 5 gurmánů
Takto vypadají citrony po týdnu - sůl se částečně rozpustila (nahoře).
Takto po dvou týdnech, sůl je více rozpuštěná, citrony měkčí, božská vůně.
Pro radost.
Takto po dvou týdnech, sůl je více rozpuštěná, citrony měkčí, božská vůně.
Budete potřebovat:
1 kg vymačkaných citronů
300g hrubé mořské soli
1 kg vymačkaných citronů
300g hrubé mořské soli
Postup: Vymačkané citrony můžete postupně uchovávat v lednici ve vodní lázni. Můžete je dokonce také zamrazit. V tomto případě je před přípravou nechejte rozmrazit v lednici. Citrony nakrájejte na menší (ne příliš malé) kusy. V misce je smíchejte se solí. Nádobu, do které je budete dávat sterilizujte např. varem. Měla by také být dobře uzavíratelná, bez možnosti proudění vzduchu. Citrony se solí přendejte do nádoby a uzavřete. Nechejte stát při pokojové teplotě 2 týdny, poté použijte na přípravu pokrmů, kousky citronu do pokrmu přidejte, ale po ukončení přípravy vyjměte.
To je zajímavý recept. O tom jsem ještě neslyšela... :-) Do jakých pokrmů se pak slané citrony dávají? bára.kára blog
OdpovědětVymazatLze je přidat k rybám a masu během marinování - promíchat, nechat odležet - citrony potom vyjmout, nebo je možné je přidat ke kuskusu, rýži - během přípravy - poté opět vyjmout, nebo také k dušeným pokrmům středomořské kuchyně. Já je také určitě zkusím připravit s kuřetem (pečeným v troubě).
OdpovědětVymazatTo vypadá jako hodně originální recept, taky jsem se s tím ještě nesetkala. Dovedu si ale dobře představit třeba tu kombinaci s rybou nebo s kuskusem.
OdpovědětVymazatDnes jsem přidala k pečenému kuřeti a do kuskusu, je to výborné!
Vymazat