27. 10. 2016

Rychlá a vláčná hrníčková bábovka s chia semínky

Dnes bych se s vámi ráda podělila o recept na skvělou a rychlou bábovku, která se vám určitě povede, protože její příprava je velmi snadná, krásně provoní celou kuchyň a je rychle připravená. Ideální moučník. Dřív jsem bábovku moc často nepekla, ale s rostoucím počtem hladových krků a touhou po rychlé domácí snídani či moučníku jsem byla vlastně donucena dát dohromady co nejrychlejší recept. Příprava této bábovky je také ideální pro spolupráci s dětmi. Moje děti ještě chtěly navrch přidat čokoládu a čokoládové sypání, ale bohatě postačí i klasické pocukrování. Budu moc ráda, když vám bude také chutnat a vykouzlí doma úsměvy nejen na dětských tvářích. Dobrou chuť! 







Budeme potřebovat:

příprava: 10-15 minut, pečení: 45 minut

1 hrnek třtinového cukru
2 vejce
2 hrnky polohrubé mouky nebo 1 hrnek špaldové mouky a 1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek mléka + 2 lžíce navíc
půl hrnku slunečnicového oleje
1 vanilkový cukr (používám Alnatura)
1 kypřicí prášek do pečiva s vinným kamenem
2 lžičky chia semínek
2 lžíce holandského kakaa

Na polevu (lze vynechat)

hrst čokolády 70 % (použila jsem Valrhnona)
lžička másla

máslo a strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy na bábovku 

Postup: 

Formu na bábovku velmi důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. 

Troubu předehřejeme na 180 st., horní dolní pečení. 

V míse ušleháme el. šlehačem vejce s třinovým cukrem do vláčné pěnové konzistence. 

V jiné míse smícháme mouku či mouky s vanilkovým cukrem, kypřicím práškem a chia semínky. 

Smícháme metlou dohromady vaječnou a moučnou směs a postupně přidáme mléko a olej. Důkladně promícháme. 

Od směsi do menší misky oddělíme odhadem necelý hrnek (můžeme i přesně odměřit hrnek) a přimácháme důkladně holandské kakao a 2 lžíce mléka. Vznikne tak světlé těsto a kakaové těsto.

Světlé těsto přelijeme do formy na bábovku a kolem dokola přilijeme také kakaové těsto. 

Bábovku dáme péct na 45 minut do trouby, průběžně kontrolujeme, ke konci pečení zkontrolujeme špejlí zda je upečená - tzn. nelepí se na špejli. 

Bábovku po vyjmutí z trouby necháme zcela zchladnout ve formě a poté vyklopíme. 

Dále ozdobíme buď polevou - čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a přidáváme máslo do požadované konzistence, nebo posypeme moučkovým cukrem a podáváme. 


Vytisknout recept

2 komentáře: