2. 6. 2016

Domácí krtkův dort

Za nápad na domácí krtkův dort vděčím kamarádce Áje, která ho vyzkoušela podle mého receptu na Mascarpone dort. Včera na DEN dětí, jsem ho dětem konečně upekla, už se na něj chystám asi tak dva měsíce....no a je bezva! Děkujeme Áje za nápad a recept předáváme dál :) 








Budeme potřebovat: 

Dort pro 6 osob, příprava: 30 minut, pečení: 30 minut, vychlazení: ideálně přes noc

Na korpus: 

140g hladké mouky
40g holandského kakaa
čtvrt lžičky kypřicího prášku do pečiva
čtvrt lžičky jedlé sody
čtvrt lžičky soli
100g rozpuštěného másla
100g cukru muscovado nebo třtinového cukru
1 větší vejce
1 žloutek
70g tmavé čokolády 70% rozpuštěné
1 šáček vanilkového cukru
půl hrnku mléka

Na krém:

500g mascarpone (tj. 2 balení)
2 kelímky smetany ke šlehání 40%
5 lžic cukru (kokosový, třtinový, moučka - je to na vás)

2 banány
lístky máty na ozdobu

Postup:

Všechny suroviny by měly mít ideálně pokojovou teplotu.

Troubu předehřejme na 170 st., horní/dolní pečení.

1 dortovou formu o průměru 21cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou nebo hrubou moukou.

V míse smícháme prosátou mouku, kakao, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl.

V jiné míse smícháme rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový cukr, vejce a žloutek. Přidáme rozpuštěnou čokoládu.

Moučnou a vaječnou směs důkladně spojíme, promícháme a pomalu přidáme mléko, opět velmi důkladně promícháme - nejlépe se vám bude pracovat metlou.

Vzniklou směs přelijeme do formy a dáme péct na cca 30 minut, kontrolujeme a vyzkoušíme špejlí.

Příprava krému:

V misce si smícháme mascarpone, smetanu a cukr. Dále si pomůžeme elektrickým šlehačem, směs by měla být hodně ušlehaná - proto je potřeba 40% smetana, klidně si jí připravte déle dopředu a nechejte ji vychladit v lednici a pokud vám to vyhovuje více můžete nejdřív ušlehat smetanu a potom teprve zašlehat mascarpone. 

Připravíme si korpus - lžící vydlabeme jeho vnitřek, ale ponecháme okraje, tak aby vznikla taková "mistička" na pokrájené banány.

Vydlabaný korpus si dáme do mísy a prsty ho rozdrobíme jako drobenku. Banány oloupeme a podélně rozkrojíme, je-li to potřeba také je rozpůlíme.

Přendáme je do vzniklého prostoru a navrstvíme na ně mascarpone krém. Krém trochu přitlačíme a rozetřeme i na stranách dortu.

Nyní celý dort zasypeme rozdrobeným korpusem, tam, kde je to potřeba důkladně přitlačíme.

Před podáváním můžeme dort ozdobit lístky máty.
Vytisknout recept

4 komentáře: