23. 4. 2016

Recenze: Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones

Dnes mám pro vás recept na výborné, snadné a rychlé Středověké medové sušenky podle nové kuchařky Hostina ledu a ohně, která začátkem měsíce dubna vyšla česky v Nakladatelství Omega (klik).  Pokud vás tento seriál stejně jako mě baví a znáte navíc také knižní podobu, budete z kuchařky jistě nadšení, neboť jídlo, je pro obsáhlé vyprávění knižní série velmi významné a je mu věnováno mnoho prostoru. Mně se na kuchařce velmi líbí inspirace středověkým stravováním, protože je to možnost poznat nové chutě a je nesmírně zajímavé ochutnávat jídla, která si kdysi lidé připravovali, souhlasíte? Celá kuchařka je koncipovaná tak, že každý pokrm má vždy uveden recept a la středověk a také a la novověk (moderní). 


  Dále je kuchařka rozdělena na jednotlivé části, do kterých je zasazen také seriál, potažmo knižní vydání a to Zeď, Sever, Jih, Královo přístaviště, Dorne a Za Úzkým mořem. Jako bonus je zde kapitola Hodujeme ve středověkém stylu. V celé knize objevíme plno receptů na zajímavé a neobvyklé úpravy masa, polévky, sladké recepty, ale také nápoje. Hned v úvodu jsou uvedeny recepty na středověké kořenící směsi Poudre Douce či Poudre Forte a další, směsi, které se přidávají do sladkých či slaných jídel od pradávna. 



Já jsem zatím z kuchařky vyzkoušela tři recepty, Pečená jablka jako ze 17. století, Pstruha zabaleného do slaniny a Středověké medové sušenky. Nejvíce nás doma oslovily právě poslední zmíněné sušenky, které nejsou moc sladké a jsou raz dva připravené. Láká mě také vyzkoušet mrkev na másle, kachnu na citronech nebo římské broskve v medovo-kmínové omáčce, a mnoho dalších. 




                                   

  Pstruh zabalený do slaniny - zajímavá chuťová kombinace s čerstvými bylinkami

Sledujete také tento seriál? A jak se vám tyto recepty líbí? Chutě jsou to většinou takové základní, ale mají jistě také něco do sebe, máme ale štěstí :), že jejich realizaci George R.R. Martin ponechal na blogerkách, neboť jak sám v úvodu kuchařky zmiňuje, neumí vůbec vařit :D

Jsem si jistá, že fanoušci knižní i seriálové podoby Her o trůny budou z kuchařky nadšení a je určitě také vhodná jako skvělý dárek. 

 Středověké medové sušenky



Na sušenky budeme potřebovat:

Na cca 20 sušenek, příprava: 10 minut, smažení: 20 minut

2 hrnky hladké mouky
1 lžička soli
75g nesoleného másla (změklého)
studená voda
máslo na osmažení (já jsem použíla ghí)
2 lžíce tekutého medu
1 lžička skořice nebo více dle chuti

Postup: 

V míse smícháme mouku se solí a přidáme máslo, prsty vytvoříme drobenku. Postupně přidáváme studenou vodu - po malých dávkách, pozor, abychom vody nepřidali příliš moc a takto pomalu a jistě :) vytvoříme pevné těsto. 

Těsto vyválíme na na tenkou placku o tloušťce cca 6mm a vykrájíme požadované tvary sušenek. 

Na pánvi rozpálíme na středním plameni máslo - stačí menší kousek a sušenky postupně z obou stran opečeme, dokud nejsou nahnědlé a křupavé, pozor ať je nespálíme! 

V menším kastrolku si prohřejeme med a ještě teplé sušenky pokapeme nebo potřeme horkým medem, posypeme skořicí a ihned podáváme. 

Dobrou chuť! 

Recept: Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones, Chelsea Monroe-Cassel a Sariann Lehrer. 


Vytisknout recept

8 komentářů:

  1. :D musím se smát. Bohužel jsem propadla a to doslova, HBO nemáme tak budu muset čekat až se někde objeví první díly 6té řady. Chci si přečíst Martina knihy ,Prý jsou ještě lepší než seriál. Tak uvidíme. Kuchařka vypadá taky dobře. Ale už jich mám tolik, že jsem musela začít třídit. Ale recept vypadá dooost dobře. Tak to ještě promyslím. Hezký večer R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D lépe mít možnost čekat, než hned všechno vidět jakmile to vyjde :) protože potom je zase dlouhá čekací doba na další sérii :D promysli, případně v souvislosti s kuchařkou doplním jakékoliv informace, když budeš potřebovat, krásný večer! Terka

      Vymazat
  2. Seriál jsem sledovala, ale už ne :) Kuchařka vypadá však suprově a navíc mi to příjde, jako super nápad :) Sušenky jsou krásné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já to chápu, já třeba u poloviny scén mám zavřené oči :D ale nicméně z pohledu hereckých výkonů mě to hodně zajímá a jsem prostě hrozně zvědavá no! Je to super nápad, taky si to myslím :)

      Vymazat
  3. Susenky vypadaji vyborne! Hra o truny sice neni uplne muj salek caje, ale propojeni (cehokoliv :-D ) s kucharkou je super napad.

    OdpovědětVymazat
  4. The article is very nice and interesting I really like it because it helps me in finding information.
    Cara Mengobati Kutil Kelamin

    thank the article is very berman faat and very helpful.
    Cara Mengobati Hiv Aids

    Interesting articles. There is a lot of information about all sorts of things and can also be a rifrence for all.
    Gambar Obat Kutil Kelamin

    Cool website continue to work we wait for the results of other beautiful works.
    Cara Mengobati Benjolan Di Luar Anus

    OdpovědětVymazat