26. 2. 2016

Pohár se slaným karamelem a mandlemi

Taky se vám stává, že najednou dostanete na něco chuť a musíte to hned připravit? A co teprve, když na to doma jsou i potřebné ingredience! A tak vznikl tento recept. Poháry jsou báječný dezert, lehčí varianta s tvarohem, trochu vydatnější s mascarpone. A mimochodem karamel i mandlový posyp jsou téměř dokonalý doplněk jakékoliv zmrzliny - ideálně domácí. Dobrou chuť! Tereza 





Budeme potřebovat: 

Pro 2-4 osoby, příprava: 20 minut

Na krém: 
250g mascarpone nebo polotučného tvarohu
cca 50-70ml smetany ke šlehání 
1-2 lžičky třtinového cukru

Na slaný karamel: 
100ml smetany ke šlehání
15-20g másla
50g třtinového cukru
větší špetka soli

Na posyp: 
50g mandlí
necelá lžička třtinového cukru
1 lžička medu

Postup: 

Suroviny na přípravu poháru by měly mít pokojovou teplotu. 

Na pánvičce si na mírném ohni rozpustíme cukr, sůl, máslo a smetanu, často promícháváme. Pokud se nám výsledná konzistence z nějaké důvodu "nezdá" - přidáme si buď trošičku másla nebo trošičku smetany. 

Směs necháme vychladnout. 

Troubu předehřejeme na 170 st. 

Připravíme si mandle - nasekáme je nahrubo, přeneseme na plech vyložení pečicím papírem, přidáme cukr, med, rukou promícháme a pečeme na 170 st. ani ne 10 minut, pozor na spálení, mandle průběžně kontrolujte. 

Mascarpone nebo tvaroh dáme do mísy a přidáme smetanu a cukr. Důkladně promícháme. Směs by měla být hezky spojená a hladká, případně tedy ještě dle potřeby smetanu přidáme. 

Mandle vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. 

Do servírovací nádoby střídavě navrstvíme karamel a krém - buď vytvoříme větší 2 ks nebo menší 4 ks. Nakonec vše zasypeme mandlemi a můžeme ihned podávat nebo ještě nechat chladit v lednici. 


Vytisknout recept

2 komentáře:

  1. Tyjo, ten vypadá úžasně :) Nejlepší věc, co jsem zatím měla se slaným karamelem, byla zmrzlina v Bistru 8 :)
    Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promiň Verčo, že odpovídám až teď :), ňam ňam zmrzlinu bych tady určitě vyzkoušela, na jaře/v létě zkusím připravit domácí, bude recept :) T.

      Vymazat