Pokud tak jako já pečete spíše na poslední chvíli mohl by se vám tento recept hodit, jedná se o netradiční cukroví - vlastně původně necukroví, které není složité na přípravu a nemusíte (nebo spíše i nesmíte) ho nechávat uležet, čím déle od pečení tím je totiž tvrdší, každopádně pro milovníky čokolády je to lahůdka.
Budete potřebovat:
podle veliikosti na 50-70ks, příprava: 30 minut, pečení: 30 -40 minut
300g hladké mouky
150g holandského kakaa
půl lžičky jedlé sody
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
1 lžička soli
8 lžic másla
250-300g hořké čokolády ( min. 70 % kakaa)
300g hnědého cukru
6 vajec
pár kapek vanilkového extraktu
8 lžiček instantní kávy
na obalení:
půl hrnku cukru moučka
1 hrnek cukru krupice
Postup: Troubu předehřejte na 180 st. Do větší mísy prosejte mouku a kakao, smíchejte se sodou a kypř. práškem i solí.
Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu s máslem.
V jiné míse prošlehejte metlou cukr, vejce a vanilk. extrakt.
Nyní smíchejte vaječnou směs se zchladnlou rozpuštěnou čokoládou.
Přidejte instantní kávu a postupně přidávejte moučnou směs, důkladně promíchejte. Když je směs hutnější a hezky spojená máte hotovo.
Pomůže vám kopečkovač na zmrzlinu.
Do jedné misky dejte moučkový cukr, do druhé cukr krupici. Do kopečkovače naberte trochu těsta - záleží jak veliká kolečka chcete udělat - při pečení se zvětší - a dejte dávku těsta do cukru krupice, trochu obalte, vytvarujte kuličku a poté obalte v cukru moučka, dejte na plech vyložený pečicím papírem po 12 kusech.
Pečte v troubě 5-6 minut, poté otočte plech a pečte opět 5-6 minut.
Kolečka nechejte zchladnout a poté uchovávejte v lednici.
Vytisknout recept