18. 12. 2015

Už to prasklo!

Pokud tak jako já pečete spíše na poslední chvíli mohl by se vám tento recept hodit, jedná se o netradiční cukroví - vlastně původně necukroví, které není složité na přípravu a nemusíte (nebo spíše i nesmíte) ho nechávat uležet, čím déle od pečení tím je totiž tvrdší, každopádně pro milovníky čokolády je to lahůdka. 



Budete potřebovat:

podle veliikosti na 50-70ks, příprava: 30 minut, pečení: 30 -40 minut

300g hladké mouky
150g holandského kakaa
půl lžičky jedlé sody
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
1 lžička soli

8 lžic másla
250-300g hořké čokolády ( min. 70 % kakaa)

300g hnědého cukru
6 vajec
pár kapek vanilkového extraktu
8 lžiček instantní kávy

na obalení:

půl hrnku cukru moučka
1 hrnek cukru krupice


Postup: Troubu předehřejte na 180 st. Do větší mísy prosejte mouku a kakao, smíchejte se sodou a kypř. práškem i solí. 

Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu s máslem. 

V jiné míse prošlehejte metlou cukr, vejce a vanilk. extrakt. 

Nyní smíchejte vaječnou směs se zchladnlou rozpuštěnou čokoládou. 

Přidejte instantní kávu a postupně přidávejte moučnou směs, důkladně promíchejte. Když je směs hutnější a hezky spojená máte hotovo. 

Pomůže vám kopečkovač na zmrzlinu.

Do jedné misky dejte moučkový cukr, do druhé cukr krupici. Do kopečkovače naberte trochu těsta  - záleží jak veliká kolečka chcete udělat - při pečení se zvětší - a dejte dávku těsta do cukru krupice, trochu obalte, vytvarujte kuličku a poté obalte v cukru moučka, dejte na plech vyložený pečicím papírem po 12 kusech. 

Pečte v troubě 5-6 minut, poté otočte plech a pečte opět 5-6 minut. 

Kolečka nechejte zchladnout a poté uchovávejte v lednici. 


Vytisknout recept

Špatně načtený obrázek