30. 11. 2015

Míšo už nemlsej aneb Míša řezy

Klasický moučník, který si většinou každý zamiluje a když se povede, je to opravdu pochutnání. Já můžu s klidem říct, že je to jeden z mých nejoblíbenějších. Recept jsem trochu doladila a zkusila jsem dvoupatrovou variantu podávanou s malinovou omáčkou, která se k němu výborně hodí.   



Budete potřebovat: 

Na 1 plech (pro cca 8-10 osob), příprava: 40 minut, pečení: 20 minut

Na korpus: 

6 lžic polohrubé mouky
6 lžic cukru moučka
6 vajec - bílky, žloutky zvlášť
1-2 lžičky kypřicího prášku s vinným kamenem
4 lžíce holandského kakaa
6 lžic slunečnicového oleje
1 lžička vanilkového aroma
špetka soli

Na krém: 

250g másla
500g polotučného tvarohu
4 lžíce cukru moučka

Na polevu:

3 tyčinky Ledové kaštany
50g másla

Na omáčku: 

100g malin (možná i více - záleží kolik omáčky a ke kolika kouskům budete servírovat) - čerstvých nebo mražených
cukr moučka - na 100g cca 1-2 lžičky, nebo více - dolaďte dle množství omáčky

Postup: Z lednice si vyndejte máslo a tvaroh. Troubu předehřejte na 170 st. a plech vyložte pečicím papírem. Čím menší budete mít plech, tím vyšší korpus bude, na dvoupatrovou verzi jsem použila plech 30*30cm a korpus jsem následně rozřízla na dva. 

Elektrickým šlehačem vyšlehejte žloutky s cukrem a postupně přidejte 6 lžic horké (ne vařicí) vody. V jiné míse smíchejte všechny suché přísady a ty potom postupně přidávejte k žloutkům, přidávejte střídavě také olej. Do hotové směsi pomalu zapracujte vyšlehaný pevný sníh z bílků (se špetkou soli). Nyní přelijte směs na plech a dejte péct na 20 minut.

Mezitím si můžete připravit krém. Změklé máslo a tvaroh ušlehejte elektrickým šlehačem spolu s cukrem. Když je krém hladký máte hotovo, nechejte ho stranou. 

Korpus nechejte zchladnout a poté ho opatrně odstraňte od pečicího papíru. Na dvoupatrovou variantu korpus rozdělte na dvě stejné části a na obě naneste krém. Na klasickou variantu naneste krém na celou plochu korpusu. 

Nad vodní lázní nechejte rozpustit nalámané Ledové kaštany s máslem. 

Polevou vše opatrně polijte a po chvíli dejte chladit minimálně na 2 hodiny do lednice. Před podáváním můžete řezy nechat povolit - to je na vás.

Připravte omáčku, v rendlíku prohřejte maliny - čerstvé pár minut, mražené cca 10 minut a přidejte cukr, důkladně promíchejte a máte hotovo, můžete podávat.



Vytisknout recept

Špatně načtený obrázek