9. 11. 2015

Jablečný mandlový pie

Kombinace jablek, mandlí a karamelu v náplni je moc dobrá a během pečení naprosto božsky voní, složitější příprava se vyplatí a v sychravém počasí je to určitě ten pravý koláč, který už chcete dlóóuho upéct :)  





























 Budete potřebovat:

Pro 8-10 osob, příprava: 60 minut, pečení: 60 minut, odležení: 60 minut

180g másla (z lednice)
270g přírodního cukru
50g mletých mandlí
400g hladké mouky
2 vejce
špetka soli
kůra z 1 citronu
1kg jablek
100g cukru krupice
200g mandlových plátků
100ml jablečného džusu (lze použít i vodu)
1 vanilkový lusk
1 lžíce mleté skořice

formu na koláč o průměru 28 cm

Postup: V míse smíchejte máslo, cukr, mleté mandle, mouku, sůl, vejce a trochu citronové kůry, v robotu nebo ručně uhněťte vláčné těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 60 minut odpočinout do lednice. 

Ve větší pánvi opečte dozlatova mandlové plátky, měly by být zlatavé, dejte stranou. 

Předehřejte troubu na 160 st. Jablka oloupejte, odstraňte jadřince a nakrájejte je na menší kousky. 

V jiné pánvi nechejte zkaramelizovat cukr cca.5 minut, měl by být hezky zlatavý.

K cukru přidejte jablka, rozpůlený a vydlabaný vanilkový lusk, zbylou citronovou kůru, skořici a přelijte jablečným džusem, nechejte zredukovat, dejte stranou.

Přimíchejte mandlové plátky.

Těsto vyjměte z lednice a na pomoučněné pracovní ploše vyválejte polovinu těsta do kruhu o průměru formy na koláč. Přeneste do máslem vymazané dortové formy, trochu přitlačte prsty.

Do formy naneste a přitlačte jablečno-mandlovou náplň. 

Vyválejte druhou polovinu těsta a uprostřed vytvořte např. vykrajovátkem na perníčky otvor, aby mohl vzduch ven. Přiklopte koláč, okraje odstraňte. 

Pečte cca 60 minut, nebo podle zkušeností s vaší troubou. 

Podávejte se zakysanou smetanou nebo kopečkem zmrzliny. 




2 komentáře:

  1. Ten dort vypadá božsky! Určitě to brzy zkusím a dám vědět, jak se mi povedl!! :)

    www.gabrielaschejbalova.blogpost.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To budu moc ráda a jsem ráda, že se recept hodí :)

      Vymazat