12. 10. 2015

Mocha čokoládová pěna

Božsky krémová a jemná pěna, přitom s výraznou kávovou chutí, pokud jste někdy váhali, zda ji vyzkoušet, tak už neváhejte a určitě vyzkoušejte. 

Budete potřebovat:

Pro 6-8 osob, příprava: 30 minut, chlazení 3-4 hodiny, ideálně přes noc

170g hořké čokolády (ideálně 70% a více kakaa)
170g másla
3 lžíce instantní kávy (nepoužívejte klasické preso, ale instantní - kvalitní)
2 lžíce vařicí vody
4 vejce (žloutky, bílky zvlášť)
150g cukru krupice plus lžíce navíc
2 lžíce irské whisky
špetka soli
vyšlehaná smetana (40%) k podávání - stačí 1 kelímek

Postup: Nad vodní lázní (kastrůlek a na něj posazená miska) si připravte čokoládu s máslem - nakrájené na malé kousky je nechejte na mírném ohni rozpustit, promíchávejte dokud se směs nespojí a přidejte instantní kávu promíchanou s vařicí vodou, následně nechejte zchladnout. Kastrůlek s vodou nechejte na plotně, ve větší míse smíchejte vodu s dvěma hrstmi ledových kostek a do misky, která je ohni i ledu vzdorná (tzn. nevadí jí teplotní změny) a půjde následně posadit do misky s ledem dejte 4 žloutky, všechen cukr, whisky a lžíci studené vody, toto vše posaďte nejprve nad vařicí vodní lázeň a promíchejte až je směs hladká a její konzistence se podobá majonéze, následně přendejte misku do ledové lázně a za stálého míchání počkejte, dokud nezhoustne. Pozor, aby se vám do misky s vaječnou směsí nedostala žádná voda z ledové lázně! Nyní přimíchejte do této směsi čokoládovou směs. V jiné míse ušlehejte z bílků se špetkou soli tuhý sníh, přidejte lžíci cukru krupice a opět šlehejte do velmi pevné konzistence. Do vychladlé čokoládovo-vaječné směsi nyní zapracujte opatrně a pomalu ušlehané bílky. Vzniklou pěnu dejte do menších nádob, ve kterých chcete servírovat, lze použít např. skleničky na víno. Pěnu nechejte min. 3-4 hodiny chladit v lednici, ideální je nechat ji tam přes noc. Před podáváním ozdobte ušlehanou smetanou a lístkem máty. 

Vytisknout recept

Špatně načtený obrázek

2 komentáře: