14. 9. 2015

Hruškový koláč s karamelovou polevou

Tentokrát jsem si pro vás připravila vláčný koláč, který mám spojený s podzimem. Hrušky mám moc ráda, pamatuji si, jak jsem je jako malá trhala na zahradě u babičky a dědy a jak moc byly sladké....koláč není přeslazený, ale přitom si člověk pochutná. 



Budete potřebovat: 

Pro 6-8 osob, příprava: 20 minut, odležení: 30 minut, pečení: 30 minut

150g polohrubé mouky
150g špaldové mouky
150g přírodního cukru (více melasy)
300g oloupaných a nakrájených hrušek
1 kypřicí prášek s vinným kamenem (pokud nemáte tak klasický)
1 vrchovatá lžička mleté skořice
půl lžičky mletého zázvoru
pár kapek vanilkového aroma
3 bílky
100 ml slunečnicového oleje
špetka soli

Na karamelovou polevu:

100g přírodního cukru
100 ml smetany ke šlehání (vyjmout předem z lednice)
špetka soli

formu na koláč o průměru 28cm

Postup: Hrušky omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky, smíchejte je s cukrem a nechejte 30 minut při pokojové teplotě stát. Předehřejte troubu na 180 st. Mezitím si smíchejte v míse mouky, kypřicí prášek, skořici, zázvor a sůl. V jiné míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Ke směsi hrušek s cukrem přidejte pár kapek vanilkového aroma a hrušky opatrně promíchejte s ušlehanými bílky. Postupně dále spojte moučnou směs s bílkovo-hruškovou - postupujte pomalu. Formu na koláč o průměru 28 cm vymažte máslem a přelijte do ní vzniklou spojenou směs. Dejte péct na 30 minut, nebo podle vaší trouby, koláč kontrolujte. Když je upečený, vyndejte ho z trouby a nechejte zchladnout. Mezitím na pánvičce rozpusťte cukr, pokud chcete karamel trochu nahořklý míchejte a opékejte cukr malinko déle, mimo plotýnku potom opatrně přilévejte smetanu (pokojové teploty), vždy důkladně promíchejte, nakonec vraťte opět na plotýnku, přidejte špetku soli a už jen promíchejte. Nechejte zchladnout, karamel postupně získá na hustotě. Nakonec ho opatrně naneste na koláč a můžete podávat.



2 komentáře: