8. 7. 2015

Ovocný salát s bazalkovou omáčkou

Bazalka je úžasná bylinka, bez které si vaření nedokážu představit. Je skvělá, protože jí lze využít do slaných, ale také sladkých pokrmů. Minulé léto jsem z ní zkoušela zmrzlinu, která je hodně zajímavá -  mrkněte TADY.  Pro naše zdraví je prospěšná zejména tepelně neupravená, tlumí křečové bolesti, podporuje trávení, působí protizánětlivě a jako mírné antibiotikum, působí také proti nespavosti a migréně. Tento salát je velmi svěží a v létě vás potěší jako dezert nebo lehká večeře. 


 Budete potřebovat: 

Pro 2 osoby, příprava: 10-15 minut

čtvrtka vodního melounu
dvě hrsti malin
dvě hrsti ostružin
dvě hrsti jahod
1 jablko
dvě veliké hrsti listů čerstvé bazalky plus pár listů na ozdobu
4 lžíce javorového sirupu nebo 2 lžíce cukru/2 lžíce vody
pár kapek citronové šťávy

Postup: Ovoce omyjte, očistěte a podle toho, jaké kousky máte rádi nakrájejte. V hmoždíři připravte omáčku z bazalky, listy utřete buď s javorovým sirupem nebo cukrem a vodou a přidejte pár kapek citronové šťávy. Ovoce promíchejte a těsně před podáváním zakapejte omáčkou. K salátu se hodí hořký aperitiv, ale také domácí limonády/ledové čaje. 


 

2 komentáře: