17. 7. 2015

Citronovo-rozmarýnový dort

Rozmarýna je jedna z bylinek, které jsem vždycky chtěla ochutnat ve sladké variantě, ani nevím proč. Když jsem tedy narazila na tento recept, musela jsem ho zkusit! Chuť je jen lehounce rozmarýnová, takže výsledek připomíná šťavnatou bábovku s citronovou polevou. Listy rozmarýny jsou pro nás prospěšné, protože podporují krevní oběh, pomáhají při trávení tuků a při bolestech kloubů. Jak jste na tom vy, budete mít odvahu a zkusíte také sladkou kombinaci s rozmarýnou? Dort jsem ozdobila květy Monardy, což je také bylinka, která příjemně voní a její květy jsou jedlé, lze je přidat do salátů, ale jsou krásné jako ozdoba právě na dorty. 




 Budete potřebovat:

Pro 6-8 osob, příprava: 25 minut, pečení: 30 minut

Na korpus: 
175g hladké mouky plus na vysypání formy
3/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
na špičku nože jedlé sody
1/4 lžičky soli
100g cukru krupice
5 lžic másla (rozpuštěného a zchladlého)
půl hrnku podmáslí nebo mléka
1, 5 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce vanilkového aroma
půl lžíce nastrouhané citronové kůry
půl lžíce nasekané čerstvé rozmarýny (pouze lístky)
3 velké žloutky
1-2 bílky (podle velikosti)


Na krém:
125g sýru typu lučina, philadelphia
40g změklého másla
1,5 lžičky citronové šťávy
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
pár kapek vanilkového aroma
140g cukru krupice

forma o průměru 24cm, může být i menší - dort bude vyšší

Postup: Troubu předehřejte na 180 st. Je důležité, aby všechny suroviny na přípravu měly pokojovou teplotu. Tato varianta je poloviční dort oproti originálu, kde se korpus peče ve dvou formách a dort je potom vyšší a celkově větší.

Ve větší míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sodu, 80g cukru krupice a sůl. V jiné míse smíchejte rozpuštěné máslo, podmáslí (mléko), olej, aroma, citronovou kůru, žloutky a rozmarýnu. Vše dobře a důkladně prošlehejte. V další míse vyšlehejte elektrickým šlehačem bílky, ke konci šlehání přidejte 20g cukru a vyšlehejte pevný sníh. Důkladně, ale velice opatrně promíchejte žloutkovou směs se sněhem z bílků a postupně spojujte s moučnou směsí. Jakmile je směs kompaktní je hotovo. Formu na dort vymažte máslem a vysypejte moukou, těsto do ní přelijte a pečte 30 minut, nebo podle zkušeností s vaší troubou, vyzkoušejte špejlí. Dort vyjměte z trouby a nechejte na mřížce vychladnout. Připravte si krém. Smíchejte dohromady sýr, máslo, citr. šťávu, kůru, aroma a cukr. Pokud se vám směs zdá příliš tekutá nechejte ji vychladit v lednici. Korpus nechejte zcela vychladnout, trvá to něco přes hodinu. Rozřízněte ho a potřete trochou krému. Nakonec celý dort pokryjte vrstvou krému a dozdobte dle chuti, nechejte vychladit přes noc v lednici. 

Originál recept: http://bakerbettie.com/fluffy-lemon-rosemary-layer-cake/



6 komentářů:

  1. Je to něco jiného a to je něco co mě těší a hledám :)
    Zkusím, děkuji za tip.

    Lukáš
    http://ajlaffesn.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Takové recepty miluju! Super kombinace! To určitě vyzkouším ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dagmar, děkuji, já ráda zase zkusím váš meruňkový koláč :)

      Vymazat
  3. Zajímavý dortík, ten bych určitě vyzkoušela :)
    A také mě těší, že jsem měla možnost tě osobně poznat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuju moc Terko, vyzkoušej, je to zajímavá kombinace a něco jiného, mě taky, snad bude opět nějaká další příležitost se setkat, měj se krásně! T.

      Vymazat