23. 6. 2015

Malinové soufflé

Soufflé jsem zkoušela ve slané variantě, ale sladké jsem ještě nepekla ani neochutnala, tudíž jsem z té premiéry byla trochu nesvá a pozor, creme patissiere je potřeba připravit dva dny dopředu. Nedokážu výsledek porovnat a tak nevím, jestli se povedlo, při pečení hodně moc vyskočilo, postupně padalo, je nutné servírovat ho opravdu teplé, protože nakonec spadne úplně, s čímž je potřeba počítat. Jak jste na tom vy, znáte soufflé a připravujte si ho doma? 


Budete potřebovat:

Na 6 porcí, příprava: 2 dny na uležení creme patissiere, samotná příprava: 30-35 minut

250g creme patissiere:
3 žloutky
60g práškového cukru
15g škrobu (kukuřičný, bramborový)
5g hladké mouky
280ml mléka
1 vanilkový lusk
7g másla

Příprava creme patissiere: Žloutky ušlehejte s polovinou cukru až vznikne světlý krém. Do krému prosejte škob a mouku a dobře promíchejte. Mléko, zbylý cukr, vanilkový lusk vložte do hrnce a převařte. Za stále míchání přelijte přes žloutkový krém, vraťte do hrnce a za občasného míchání přiveďte k varu. 2 minuty povařte, vmíchejte máslo a nechejte vychladnout. Přelijte do čisté mísy, zakryjte potravinovou fólií a dejte na 2 dny do lednice.

40g změklého másla
180g moučkového cukru

250g creme patissiere
400g malin
3 lžíce práškového cukru
8 čerstvých bílků
moučkový cukr na posypání

Přípravá soufflé: Připravte si formičky o objemu 100-150 ml - 6ks a vymaže je máslem a vysypejte moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 190 st a dejte do ní prázdný plech, aby se nahřál.

Creme patissiere ohřejte v míse, kterou ponořte do vroucí vody, když je krém horký mísu vyjměte a nechejte zchladnout. Maliny a polovinu cukru rozmixujte v blenderu. Pyré propasírujte přes cedník. Do tohoto pyré následně zapracujte creme patissiere. V čisté míse ušlehejte velmi tuhý sníh z bílků, postupně do něj přimíchávejte zbývající cukr až vznikne hladká pevná směs. Polovinu sněhu promíchejte s creme patissiere a malinami, poté pomocí stěrky vmíchejte druhou polovinu bílků. Směs nalijte do formiček do tří čtvrtin a položte je na nahřátý plech do trouby. Pečte cca 10-12 minut, aby soufflé vyběhlo. Zkuste špejlí, zda je již hotové - nesmí se na ní lepit. Soufflé po vyjmutí z trouby po chvilce posypejte moučkovým cukrem a ihned podávejte. 

Recept: Skvělá chuť Francie



Žádné komentáře:

Okomentovat