8. 6. 2015

Letní jahodový salát

Poprvé v životě jsem zkoušela kombinaci rukoly a jahod, kombinaci, které jsem se trochu bála, možná by stačilo rukoly použít i méně, přeci jen ji stále mám spojenou se slanou chutí, ale myslím si nakonec, že k jahodám se hodí skvěle a je to otázka zvyku. S hroznovým vínem je salát vynikající, baví mě na něm, že se hodí i jako snídaně a křupavé sladké mandlové lupínky ho zajímavě doplňují. Zkoušeli jste kombinaci rukoly s ovocem a chutná vám? 



Budete potřebovat:

Pro 2 osoby, příprava: 15 minut

veliká hrst rukoly
10-15 jahod
20-30 kuliček hroznového vína (ideálně bez pecek)
4 lžíce bílého jogurtu (může být i řecký)
větší hrst mandlových lupínků
4 lžíce cukru krupice

Postup: Rukolu, jahody a víno důkladně omyjte a nechejte okapat. Na pánvi nechejte na mírném ohni zkaramelizovat cukr (pozor, ať se vám nepřipálí), když je zlatavě hnědý přidejte mandlové lupínky a chvíli opékejte, směs přendejte na pečicí papír  a rozprostřete příborovým nožem. Jahody a víno nakrájejte a smíchejte s rukolou. Jakmile je karamel tvrdý, rozdrťte ho rukou, salát ozdobte jogurtem a zasypejte zkaramelizovanými lupínky. 




6 komentářů:

  1. Téhle kombinace bych se taky bál, ale někdy jsou nečekané věci, mnohem lepší než ty čekané.

    Děkuji za tip,
    Zkusím:)

    Lukáš
    http://www.ajlaffesn.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip! Nezvyklá přitom dobře "vyladěná" chuť. Sladké, hořké a kyselé. Z.
    http://chcizmenu.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala, docela jsem se jí bála, ale nakonec mě ta kombinace příjemně překvapila.

      Vymazat