18. 6. 2015

Čokoládový fondant s třešňovou omáčkou

Tento moučník je bezkonkurenčně vynikající, původní recept je s višněmi, ale ty jsem nesehnala, třešně se na omáčku také hodí a kombinace je to přímo dokonalá, dezert není příliš sladký, jediná "nevýhoda" tedy je, že je nutné ho podávat prakticky ihned po vytažení z trouby.


Budete potřebovat:

Pro 6-8 osob

Příprava: 30 minut, pečení:10 minut

120g tmavé čokolády (ideálně 70%)
50g másla změklého plus rozpuštěné máslo na vymazání formiček
120g krupicového cukru
4 vejce
40g hladké mouky

Na omáčku:
400g višní nebo třešní, vypeckovaných
90g cukru moučka
šťáva z 1 citronu

formičky odolné mrazu i žáru o objemu 100-150ml

Postup: Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Než vychladne ušlehejte šlehačem v míse máslo s cukrem do nadýchané konzistence a za stálého šlehání přidejte postupně všechna vejce. Nyní přidejte čokoládu a nakonec jen vařečkou přimíchejte prosátou hladkou mouku. Formičky vymažte rozpuštěným máslem a naběračkou je naplňte do tří čtvrtin. Dejte je do mrazáku - tento krok je zde proto, aby zůstal střed tekutý. Troubu předehřejte na 180 st. Mezitím si připravte omáčku. Vypeckované třešně/višně dejte do kastrůlku, přidejte cukr, citronovou šťávu a 110 ml vody. Přiveďte k varu a vařte 15 minut. Omáčku poté rozmixujte a následně propasírujte. Formičky s náplní vyjměte z mrazáku a nechejte chvíli při pokojové teplotě. Dejte je péct na 8-10 minut, okraje fondantu musí být tuhé, ale střed měkký. Jakmile je vyjmete z trouby vyklopte je opatrně na talířek, přidejte omáčku a podávejte. 

Recept: Apetit na cestách:Francie, Bon appétit aneb lekce francouzské kuchyně




2 komentáře:

  1. To vypadá dokonale, musím co nejdříve vyzkoušet! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ) doufám, že bude také chutnat tak jako nám!

      Vymazat