14. 5. 2015

Food revolution day a recenze kuchařky: Moje rodinná kuchařka od Kerryann Dunlop + recept na sušenky

Ráda zkouším nové chutě, nové recepty, hledám inspiraci. Možná paradoxně jsem zatím nezkoušela žádný recept od Jamieho Olivera, kterého jistě není třeba nikomu představovat a tak jsem byla ráda za možnost seznámit se s novou kuchařkou, která aktuálně vyšla česky v produkci Jamieho Foodtube. Recepty, které jsem v ní objevila jsou moje krevní skupina. Je znát, že autorka kuchařky je máma, která chce své rodině uvařit kvalitní domácí jídlo, které bude také chuťově zajímavé. Naleznete zde tipy na snídaně, chuťovky, saláty, ale i složitější hlavní jídla, já chci určitě ještě zkusit polévku z pečených rajčat, snadné kuřecí kari nebo banánový chlebíček. 
Zatím jsem vyzkoušela ovesné sušenky s rozinkami, které jsou moc dobré, níže přidávám recept. A těším se, že si pořídím také některou z Jamieho kuchařek

Také bych vás ráda informovala - tedy pokud o tom ještě nevíte, že zítra - v pátek 15.5.2015 -  je FOOD REVOLUTION DAY, den za lepší stravování, za informování dětí i rodičů, jak moc je důležité co jíme a jaký máme životní styl, zaměřený proti obezitě. Petici jsem již podepsala, více informací a možnost také podepsat naleznete TADY.

Zajímá mě, jestli vás kuchařka zaujala, případně jestli už některou z kuchařek Jamieho Olivera nebo FOODtube máte a jak se vám celkově jejich recepty líbí.


 Budete potřebovat: 

Na 30ks sušenek

Příprava: 30 minut, pečení: 3x10 minut

250g másla, změklého plus na vymazání
1 lžíce javorového sirupu
200g cukru krupice (použila jsem třtinový)
2 velká vejce
250g hladké mouky (použila jsem celozrnnou)
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
2 lžičky vanilkového extraktu
350g ovesných vloček (použila jsem jemné)
300g rozinek
přidala jsem ještě lžíci chia a drceného lněného semínka

Postup: Troubu předehřejeme na 190 st. Dva plechy vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Ve velké míse utřeme máslo, cukr a sirup. Ke směsi přidáme vejce, promícháme a postupně přidáme všechny ostatní ingredience, výsledné těsto musí být hrubé a lepivé. Rukou odebereme množství velikosti golfového míčku, kuličku zploštíme na výšku 1,5 cm a rozložíme je na plech v 2 cm odstupech. Pečeme 10 minut. Po vyjmutí z trouby sušenky necháme chvilku zchladnout a poté přeneseme na mřížku. Pro uchování křupavosti je následně  uchovejte v uzavíratelné nádobě. 

Recept: Moje rodinná kuchařka z produkce Jamie Oliver´s FOODtube, Kerryann Dunlop




6 komentářů:

  1. O kuchařce už jsem zaslechla. Asi je to něco, co nepotřebuju, ale co chci mít :D
    .
    Od Jamieho mám 30 minut v kuchyni a za těch 700 to pro mě byla celkem zbytečná investice. Nemůžu sehnat čekanku. :) Ale jeho recepty na ryby a kuře jsou bezkonkurenční :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) formát této kuchařky je i cenově příznivější. Tam člověk platí také za jméno (myslím Jamieho), ale myslím, že kde se hodně vaří, se neztratí .)

      Vymazat
  2. Jé! recept na ty sušenky hledám už šíleně dlouho! :) Moc děkuji a pomazánka vypadá taky dobře! Určitě vyzkouším a dám vědět :)

    www.gabrielaschejbalova.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám od Jamieho všechny kuchařky, ale přiznám se, že mám s kuchařkami ten problém, že si je spíš prohlížím, než že bych z nich vařila :) Dělala jsem podle Jamieho ale nějaká zeleninová jídla a vše bylo moc dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě nemám žádnou, zatím :) ale určitě s ním mám stejné chutě.

      Vymazat