27. 4. 2015

Quiche s kozím sýrem a chřestem

Quiche je velmi oblíbená ve Francii, kde existuje milion a jeden způsob s čím ji připravit. Já jsem zkusila tuto jarní kombinaci, je výborná teplá i studená, vhodná jako předkrm, ale i jako hlavní jídlo a v dubnu nám uzavírá recepty, na které využijeme vejce. 





 Budete potřebovat:

Pro 6-8 osob, příprava: 30 minut, pečení: 50 minut, chlazení těsta: 50 minut

280g hladké mouky
140g másla, změklého
8 lžic studené vody
500g čerstvého zeleného chřestu
150g ementálu, nastrouhaného
2 velká vejce
50g měkkého kozího sýra (lze nahradit sýrem gervais)
200ml smetany ke šlehání
sůl, čerstvě mletý pepř
formu na koláč o průměru 25cm
pečicí papír
fazole na zatížení


Postup: Připravíme si těsto, v míse spojíme prsty mouku, půl lžičky soli a máslo nakrájené na malé kousky, když směs připomíná drobenku přidáváme postupně studenou vodu až se vytvoří krásně vláčné těsto, prsty ho ještě chvíli tvarujeme a potom ho zabalíme do potravinářské fólie a dáme na cca 30 minut do lednice. Těsto vyndáme z fólie a na pracovní plochu si dáme trochu mouky, na ní těsto vyválíme do tvaru kruhu a opatrně ho přeneseme do formy na koláč, okraje přitlačíme, těsto propícháme vidličkou a dáme na 20 minut do lednice. Mezitím si v osolené vodě uvaříme chřest (spodní tuhou část odlomte) vařte ho cca 5 minut a ihned přendejte do ledové vody. V míse smícháme kozí sýr, strouhaný sýr, vejce a smetanu, osolíme, opepříme. Z lednice vyjmeme těsto ve formě a z pečicího papíru vystřihneme stejně veliký kruh, dáme na těsto, zatížíme fazolemi a dáme péct  na 20 minut, potom fazole i papír odejmeme a pečeme ještě 10 minut, opět vyndáme z trouby a naneseme sýrovou směs a uvařený, okapaný chřest. Pečeme ještě dalších 20-30 minut, dokud není koláč pevný. 




4 komentáře:

  1. Dělala jsem podobný, ale asi jsem stále ještě nenarazila na dobrý chřest.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ho koupila v Lidlu, ale nejlepší je většinou čerstvý ( a ideálně český) z trhu.

      Vymazat
  2. Ahoj moc se líbí tvůj web/blog. Máš krásné fotky i "styl" stránky - moc velká pochvala. A tenhle recept mě moc zaujal, mám vždy z chřestu strach, ani nevím proc :D Ale protože ted musím vařit, tak hledám nové a nové recepty a určitě vyzkouším. :) díky za nápad - třeba konečně do přítele narvu trošku zeleniny :D
    - Lenka www.cityflower.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že se ti na blogu líbí :) děkuju moc moc! Držím palce ať se zadaří! Krásný den, Tereza

      Vymazat